USA oznámily, že Rusko a Sýrie omylem útočily na arabskou koalici

Velitel mezinárodní operace proti IS v Iráku a Sýrii americký generálporučík Steven Townsend oznámil, že ruská a syrská letadla omylem napadla síly arabské koalice.

Podle něj k útokům došlo v okolí města Al-Báb 28. února. Dodal, že v důsledku náletů je několik obětí.

„Včera ruská letadla a letadla režimu (pozn. orgánů Sýrie) bombardovala některé vesnice, jak se mi zdá, domnívali se, že jsou v rukou IS. Ve skutečnosti to ale byly některé jednotky arabské koalice. Oni (pozn. arabské síly) uviděly, že IS odešel z oblasti a přesunuly se tam. Režim a Turecko se tam také přesouvali,” vysvětlil Townsend.

Podle něj tuto situaci zpozorovali američtí vojenští poradci, kteří v této oblasti podporují arabské síly. Američané byli 4-5 km od místa události, upřesnil Townsend.

„Viděli tyto útoky a bylo jasné, že zasáhly některé pozice Syrské arabské koalice. Bylo uskutečněno několik rychlých telefonátů po kanálech, které byly vytvořeny pro předcházení konfliktů, Rusové to uznali a přestali toto místo bombardovat,” řekl Townsend.

„Dochází k tomu každý den, i když ne každý den na místech. Takže jsme použili mechanismus na zabránění konfliktů a fungovalo to,” vysvětlil americký generál.

“Je to velmi složitá situace, když na bitevním poli de facto bojují tři armády a síly protivníka se vyskytly společně na jednom území. Je to velmi těžké a složité,” uzavřel Townsend.

Rusko několikrát prohlašovalo, že rozhoduje o cílech bombardování v Sýrii pouze po důkladném prověření rozvědkou. Přitom zprávy o tom, že VCS Ruska údajně útočí na civilní objekty, nikdy nebyly potvrzeny.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru