Saúdská Arábie zřejmě plánuje odkoupit německé firmy

Islamistická teokracia Saudská Arábia sa zapája prostredníctvom svojho ústredného fondu do nemeckých podnikov. Táto stratégia môže byť výsledkom vytvorenia novej geopolitickej konštelácie.

Vláda Saudskej Arábie chce aj naďalej napodobňovať svojich susedov z Dubaja, Kataru alebo Kuvajtu a investovať do nemeckej spoločnosti prostredníctvom štátneho investičného fondu.

“Pozerali sme sa na päť alebo šesť investičných príležitostí v Nemecku, ale sme stále v počiatočnom štádiu,” povedal veľvyslanec tejto krajiny v Nemecku, Awwad Alawwad, v stredu vo Frankfurte pri príležitosti návštevy hesenských firiem. Saudská Arábia si pod mikroskop vzala technologické spoločnosti, ako aj inštitúcie z finančného sektora. “Nie je to nič konkrétne. Možno v roku 2018 k niečomu dôjde,” povedal Alawwad.

Saudovia identifikovali asi 300 “skrytých šampiónov” v Nemecku s jedinečnou pozíciu na svojich trhoch, ktoré potrebujú viac kapitálu, aby dosiahli novú etapu vývoja, povedal veľvyslanec, ktorý bol v minulosti okrem iného zodpovedný za investičnú stratégiu saudskej kráľovskej rodiny. Saudská Arábia ale má k Nemecku iný prístup než Čína, ktorá už niekoľko rokov kupuje nemecké technologické spoločnosti. “Nechceme kupovať viac ako desať percent. Nemáme záujem väčšinového vlastníctva.”

Štátne investičné fondy z Perzského zálivu sa v posledných rokoch podieľali na nemeckých spoločnostiach, ako je Volkswagen, Daimler a Deutsche Bank. Avšak nikdy v nich nechceli otvorený vplyv. Saudskoarabský štátny fond PIF nedávno upútal pozornosť miliardovým vstupom do americkej spoločnosti Uber.

Investície sú súčasťou novej “Vízie 2030”, ktorá umožní Saudskej Arábii investovať do iných odvetví a sektorov služieb, ktoré sú menej závislé od ropy, povedal veľvyslanec. To zahŕňa plánovaný vstup na burzu (IPO) ropného gigantu Saudi Aramco, ktorý by mohol byť s objemom približne 100 miliárd $ najväčším v dejinách. “IPO Aramco je silným signálom, že chceme ukončiť našu závislosť od ropy. Musíme diverzifikovať,” uviedol Alawwad.

Saudovia však sú kľúčovými finančnými podporovateľmi islamistických žoldnierskych vojsk na Strednom Východe. Majú úzke spojenectvá s USA a EÚ. Nemecko poskytuje Saudom výzbroj.

Chúťky Saudov na nemecké firmy môžu tiež byť spôsobené meniacou sa geopolitickou situáciou: USA vykonávajú konzistentnú obchodnú vojnu, aby sa nemecké spoločnosti kvôli slabému euru stali atraktívnym cieľom. Je celkom možné, že Saudovia by mohli zohrávať dôležitú úlohu v tejto stratégii.

Spojené štáty chcú spraviť so Saudskou Arábiou a Izraelom širokú vojenskú alianciu na Strednom východe, aby odstrčili Čínu.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru