Jediné cvičení, které potřebujete pro zbavení se bolestí zad a dobré držení těla

Dobré držení těla je něčím, na čem bychom si všichni měli dát záležet.

Důvodem je nejen předcházení bolestem zad. Ukázalo se, že také efektivně napomáhá trávení, zlepšuje dýchání, snižuje stres, reguluje hormony, prospívá mozkové činnosti a celkově podporuje dobré zdraví.

Na druhé straně, špatné držení těla zvyšuje riziko bolestí zad, špatné cirkulaci krve a dokonce způsobuje stahování svalů hrudníku, což omezuje správné dýchání.

Proto byste měli dělat vše, co je ve vašich silách, abyste ho napravili. Odměnou vám bude ústup bolesti a ztuhlosti zad, krku či ramen.

Naštěstí to všechno se dá dosáhnout jediným cvikem známým především z jógy.

Poloha kobylky

Cvik, který vám dnes představíme je nazýván polohou kobylky nebo šalabhásana. Jde o cvik s úžasnými účinky, který posiluje svaly zad a krku.

Pokud trpíte bolestmi zad, předtím, než začnete tento cvik vykonávat, poraďte se se svým lékařem, zda je pro vás vhodný.

Zde je video v angličtině, které podrobně ukazuje, jak tento cvik cvičit. Pokud nerozumíte anglicky, pod videem najdete podrobný popis v češtině.

Postup cvičení polohy kobylky

Postupujte při tomto cviku podle následujících 9 kroků.

1. Položte si na zem cvičící podložku. Pokud takovou nemáte, můžete použít i větší ručník.

2. Lehněte si na zem na břicho, obličej směřuje do země, čelo se dotýká podlahy. Obě nohy jsou natažené a narovnané, ruce také vyrovnané podél těla, dlaně směřují nahoru.

3. Váha těla by měla být rovnoměrně rozložena mezi nohy na jedné straně a trup s hlavou a rukama na straně druhé. Těžiště spočívá v pánvi a spodní části břicha.

4. Nyní s výdechem zvedněte hlavu, ruce, hrudník a nohy tak vysoko, jak to jen půjde. Ruce by měly běžet paralelně s podlahou.

5. Pokud máte problém zvednout ruce, zapřete se dlaněmi do podlahy (jak to dělá kobylka), zvedněte nahoru tělo a ruce až na konec, když budou nohy, hrudník a hlava nahoře.

6. Pokud máte problém zvednout obě nohy současně, zvedněte jen jednu, držte ji vzhůru pár sekund, spusťte dolů a potom zvedněte druhou nohu. Takto je střídejte.

7. Dívejte se před sebe a několikrát se nadechněte a znovu vydechněte. Pokud je váš krk ztuhlý, můžete hlavu trochu sklonit a dívat se do země.

8. Vydržte v této zvednuté poloze několik nádechů a výdechů. Celý cvik by měl trvat 10 až 60 sekund (podle toho kolik vydržíte).

9. Nakonec se znovu položte na zem, chvíli relaxujte a pak cvik opakujte.

Závěr

Cvik začněte cvičit s jedním nebo dvěma opakováními a postupně, jak se vám budou zádové svaly zesilovat, zvyšujte počet opakování na 5 až 10 za den.

Cvičte ho denně. Nepotrvá dlouho a vaše bolesti zad začnou mizet. Nepřestávejte jej však cvičit, protože se vám mohou bolesti znovu vrátit.

Pro udržování kondice zádových svalů dělejte alespoň 3 až 4 opakování tohoto cviku denně.

(KPa, Alternativnimagazin, Foto: AM)

Přejít nahoru