Vinu za situaci v Sýrii hodil Donald Trump na Moskvu!

Pokud by Rusko nezasáhlo a nepodporovalo Bašára Asada – to „zvíře“ – tyto problémy by dnes nebyly. Toto prohlášení učinil prezident USA Donald Trump v rozhovoru pro Fox Business.

Navíc uvedl, že USA nemají žádné plány na vojenskou intervenci v Sýrii.

Je pozoruhodné, kterak americký prezident stačil v jednou krátkém rozhovoru smotat obsah pojmů jako pokrytectví, červená knihovna, cynismus a bezperspektivnost.

Prezident Donald Trump oznámil, že nemá v úmyslu napadnout Sýrii, a to navzdory leteckému úderu na syrskou vojenskou základnu, kterého se Washington dopustil minulý týden.

V rozhovoru pro Fox Business Trump řekl: „Nechystáme invazi do Sýrie. Ale když vidím, jak lidé používají tyto hrozné, hrozné chemické zbraně … a otec má drží v rukou své mrtvé krásné děti … nebo děti dusící se, bojující se smrtí … Když jsem to viděl, okamžitě jsem zavolal generálu Mattisovi.”

Trump puvedl, že udělal to, co „měla udělat dávno Obamova administrativa“. Kromě toho americký prezident označil Rusko, jejíž vláda podporuje syrského prezidenta Bašára Asada, vinným z problémů země Středního východu.

„Pokud by Rusko nezasáhlo a nepodporovalo to zvíře (Asada), problémy by teď nebyly,“ řekl Donald Trump v rozhovoru pro Fox Business.

Takže, co by bylo?

Vzhledem k tomu, že Asad byl na ústupu, šlo by jen o to, kdy nad Damaškem, či na ruinách tohoto města, zavlaje černá vlajka „Islámského státu“, nebo jiných islamistických teroristických skupin. Ačkoliv se teroristé IS nazývají “státem“ teprvé poté by získali institucionální státní rozměr svého chalifátu (a nebyly by dnešní problémy, jak říká Trump).Pohádkám o „demokratické“ a „umírněné“ opozici už dávno nikdo nevěři. A vina Ruska? Byly to Spojené státy, které od počátku financovaly (spolu s diktaturami zemí Zálivu) a vyzbrojovaly islamistickou opozici po celých šest let až do dneška.

Došlo by k masovým popravávám, a to nejen příznivců buď uprchlého nebo zabitého Bašára Asada, ale také jinověrců. Křesťanská populace by v Sýrii přestala existovat (a nebyly by dnešní problémy, jak říká Trump).

Sýrie by se v průběhu bojů mezi jednotlivými skupinami rozdělila na několik útvarů, každý z nich podporován státy z vnějšku. Samostatnou kapitolou by byla otázka kurdského státu a turecké invaze přenesené i do Iráku – takže žádná jednotná a suverenní Sýrie (a nebyly by dnešní problémy, jak říká Trump).

Kvůli intitucionalizaci chalifátu teroristického „Islámského státu“ by se terorismus stal jeho vývozním artiklem k zastrašování ostatních států (a nebyly by dnešní problémy, jak říká Trump).

Ovšem další stránkou Trumpova vyjádření je cynické, srdceryvné dojetí nad utrpením „mrtvých krásných dětí“. Dosud americký prezident neřekl jediné slovo empatie k mrtvým civilistům, ženám a dětem rozsekaných americkými „neuvěřitelně přesnými“ pumami. Ať už v Sýrii – třeba útokem na školu s desítkami mrtvých, která sloužila jako azyl pro ženy a děti, nebo v Iráku, kde se v Mosulu bombardují civilisté a oběti jdou do stovek, a samozřejmě jsou mezi nimi i „krásné mrtvé děti“.

Je otázkou, jak ještě dlouho bude svět přijímat nestoudná prohlášení amerických lídrů, jejichž armáda rozsévá utrpení a smrt municí s „ochuzeným uranem“, a to na dlouhou dobu.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru