3. světová válka

Guardian: Trump žene svět do katastrofy – a nikdo se nestará!

Útoky americké armády pod záminkou boje proti IS, riskantní a stále barbarštější činy Trumpovy administrativy ničí civilní obyvatelstvo na Středním východě, napsal Trevor Timm pro The Guardian.

Podle autora prezident USA tlačí svět do katastrofy, a téměř nikdo nevzdoruje.

Donald Trump raketovými útoky na Sýrii přitáhl pozornost celého světa, ale mnohem menší pozornost byla věnována riskantním a stále barbarštějším vojenským akcím jeho administrativy v jiných částech světa, napsal v komentáři Guardianu Trevor Timm. Podle něj v současné době americký prezident otevřeně přiznává, že nemá tušení, co dělat dál v Sýrii, a že administrativa a Kongres nemá plán v případě změny režimu v Damašku. Navíc se zdá, že se nikdo nestará o to, že útoky na Sýrii staví Spojené státy, podle ruského premiéra, na pokraj vojenské konfrontace s Ruskem.

Přes všechny tyto alarmující zprávy bychom měli také věnovat pozornost neuvěřitelnému zvýšení počtu úmrtí mezi civilním obyvatelstvem (jen v březnu, zahynulo asi tisíc lidí), v důsledku „nedbalosti“ vojenských kampaní Trumpovy administrativy na Středním východě, zejména v Iráku a Jemenu. Mnohé útoky, provedené americkou armádou pod záminkou boje proti IS, způsobily vážné škody civilnímu obyvatelstvu v těchto zemích, napsal Trevor Timm.

Takže, za Trumpa se výrazně zvýšila četnost používání bezpilotních letounů k útokům. Podle Rady pro mezinárodní vztahy (Council on Foreign Relations) útočily v březnu americké drony každých 1,8 dnů (za Obamy – každých 5,4 dnů). Kromě toho Trumpova administrativa reaguje na jaderný program Severní Koreje „ještě aktivnějším řinčením zbraní“: přes víkend poslala americké lodě do regionu demonstrovat sílu.

Před několika týdny americký ministr obrany, jak média informovala, plánoval neuvěřitelně nebezpečnou operaci obsazení íránské lodě v mezinárodních vodách. Podle Timma byl nepopiratelný akt agrese byl dočasně odložen vzhledem k tomu, že se tento plán zveřejnil v tisku. Nicméně to nezastavilo Trumpa před dalším zhoršením vztahů s Teheránem.

Vrcholem „šílenství“ 16 let od začátku nejdéle se vlekoucí války v americké historii, vysoce postavený generál řekl Kongresu, že armáda chce vyslat ještě více vojáků do Afghánistánu, aby našla cestu ven z „slepé uličky“. Před pár týdny, pokračuje autor článku, přestala Trumpova administrativa zveřejňovat počty dalších ozbrojených jednotek, které mají bojovat v zahraničí. Nyní nemá americká veřejnost tušení, co jejich vojáci dělají v těchto zemích, upozornil Trevor Timm.

„Je samozřejmé, že Bašár Asad je monstrum a řezník a Syřané v posledních pěti letech neuvěřitelně trpěli. Severní Korea je potenciálně nebezpečná a nepředvídatelná země, a Írán na světové scéně není neškodný hráčem. Avšak představa, že se vedením válek proti těmto zemím a posílením bojů v nich něco vyřeší, je v rozporu s posledními 15 lety historie, během níž se Spojené státy napadly jednu zemi po druhé, svrhly jejich vůdce, aby vyvolaly ještě větší chaos a posílily ničení, a ztratily biliony dolarů a miliony životů,“ napsal Timm.

Podle autora vede Trumova administrativa Spojené státy a celý svět do katastrofy. A přitom politici, média a všechni ti, kteří mohou mít vliv na amerického prezidenta, tomu nevzdorují, uzavírá Trevor Timm.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru