Trump

Americká vláda chce přehodnotit bezvízový styk s Evropou

Spojené štáty posúdia bezvízový program, ktorý umožňuje európskym návštevníkom ľahší prístup do krajiny. Minister vnútornej bezpečnosti John Kelly povedal, že je to nutné, pretože zahraniční bojovníci z Islamského štátu sa dostávajú do Európy a odtiaľ sa snažia vycestovať do Spojených štátov.

Americký prezident Donald Trump oznámil toto opatrenie pred niekoľkými týždňami.

Očakávaná vojenská porážka Islamského štátu v Iraku a Sýrii by zvýšila hrozbu pre Spojené štáty, ktorú predstavuje teroristická skupina. Predpokladá sa, že žoldnieri sa budú presúvať do Európy, kde požiadajú o európske občianstvo a odtiaľ budú plánovať ďalšie útoky, povedal Kelly vo svojom prejave v utorok vo Washingtone podľa Bloomberg. Existuje vážna obava, že sa spoja s európskymi spojencami, povedal Kelly, pretože veľký počet bojovníkov sa už v Európe nachádza.

“Väčšina z týchto krajín má s nami bezvízový styk,” povedal Kelly na akcii na George Washington University. “Musíme sa začať pozerať na tento program veľmi opatrne – nie je na mieste jeho odstránenie ani nič prehnané. Ale musíme sa pozrieť bližšie na tento program a sami seba sa opýtať: Čo musíme urobiť?”

Krajiny s bezvízovým stykom sú Belgicko, Španielsko, Francúzsko, Veľká Británia, Rakúsko, Taliansko a Nemecko, rovnako ako ne-európske národy, ako je Austrália, Južnej Kórea, Singapur, Čile a Japonsko. Avšak bezvízový styk neplatí pre tých ľudí z týchto krajín, ktorí majú dvojité občianstvo z Iraku, Iránu, Sýrie a Sudánu.

Americký prezident Donald Trump podpísal v utorok dekrét, ktorý výrazne skomplikuje poskytnutie dočasných víz pre zahraničných odborníkov. Tento dekrét sa nesie v znamení duchu Trumpovho volebného hesla “America First”. Súčasná prax podľa jeho názoru dáva do nevýhody Američanov. Tieto víza sa v súčasnej dobe udeľujú svojvoľne, povedal Trump v utorok pri podpise dekrétu. “To nie je v poriadku.” Spojené štáty by mali prijímať len tých najkvalifikovanejších žiadateľovi. “A nikdy by mali byť využití na nahradenie Američanov.”

Dekrét názvom “Buy American – Hire American” prichádza tiež so zmenami v oblasti verejného obstarávania vlády. V budúcnosti budú uprednostňované americké spoločnosti.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru