NATO

Rusko: NATO chce být na Špicberkách, to je provokace!

Ruské ministerstvo zahraničí považuje za provokaci, že NATO chce provádět vojenské akce na Špicberkách.

„V souvislosti se současnou politikou NATO, „zadržování Ruska“, doprovázené bezprecedentním nasazením vojenských sil v blízkosti hranic naší země, kdy se snaží získat Špicberky pod křídla vojensko-politického bloku, neodpovídá duchu smlouvy z roku 1920. Musíme považovat takové plány jako provokaci,“ píše se v prohlášení ministerstva zahraničí.

Ministerstvo se rovněž domnívá, že všechny státy – účastníci dohody by měli mít zájem na tom, že na Špicberském souostroví bude i nadále mír a dobré sousedské vztahy.

Ministerstvo také upozornilo na skutečnost, že je vedena v současnosti diskuse mezi geopolitiky o budoucnosti Arktidy.

„Jsme přesvědčeni, že arktická oblast nemá takové problémy, které by vyžadovaly zapojení NATO a zejména vojenské recepty. Zesilování napětí nesplňuje dlouhodobé zájmy zemí severní Evropy, spíše oslabuje než posiluje jejich bezpečnost,“ dodává se v prohlášení ruského ministerstva .

Špicberská dohoda z 9. února 1920 přiznává Norsku svrchovanost nad tímto územím, ale území musí zůstat demilitarizované. Norové převzali správu nad ostrovy v roce 1925. Nicméně podle této dohody mohou občané zemí, které se staly signatáři dohody (dohodu podepsalo i bývalé Československo) stejným právem využívat přírodní nerostná bohatství. Díky této dohodě zde mohla vzniknout osada Barentsburg mající stálé ruské osídlení. Další ruská osada Pyramiden je od roku 1998 téměř opuštěné místo od chvíle, kdy 31. března byla ukončena těžba a 900 obyvatel bylo kvapně evakuováno; přes zimu zde bývá 2–5 lidí, v létě je jich zde více.

Osada Grumant zůstala opuštěná po odchodu Rusů stejně, jako některá další sídla. Bývaly časy, kdy na Špicberkách byla ruská populace větší než norská, ale to dnes již neplatí. Obyvatelstvo je velmi různorodé (včetně např. Thajců), Norové však mírně převažují nad ostatními národy.

Jmenovaný guvernér (sysselmann) Špicberk sídlí v městečku Longyearbyen, které je také administrativním centrem. Od roku 1995 je správcem Svalbardu, tedy i Medvědího ostrova, fylkesmann Nordlandu.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru