EP podnikl první krok k zrušení poslanecké imunity Le Penové

Európsky parlament (EP) dnes v rámci miniplenárneho zasadnutia v Bruseli spustil proces, ktorý by mohol viesť k odobratiu poslaneckej imunity francúzskej europoslankyni Marine Le Penovej.

Podľa predsedu EP Antonia Tajaniho prezidentská kandidátka Národného frontu (FN) čelí tejto hrozbe za údajné zneužitie verejných prostriedkov Európskej únie.

EP vychádza v ústrety žiadosti francúzskych sudcov. Tí požiadali o zrušenie imunity, aby mohli Le Penovú ďalej vyšetrovať pre obvinenia z fiktívneho zamestnávania svojich straníckych kolegov ako poslaneckých asistentov v Európskom parlamente.

“Požiadavka bola predložená Výboru pre právne záležitosti Európskeho parlamentu, ktorý sa zaoberá touto problematikou,” vysvetlil Tajani. Z procedurálneho hľadiska ide o prvý oficiálny krok v rámci konania pre zbavenie poslaneckej imunity v EP.

Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) na základe svojho vyšetrovania v júli 2016 informoval vtedajšieho predsedu EP Martina Schulza o tom, že dvaja asistenti Le Penovej neoprávnene využili sumu vo výške 340.000 eur, keď poberali plat z rozpočtu EP, ale vykonávali činnosť v prospech Národného frontu.

Vedenie EP začiatkom februára poskytlo Le Penovej príležitosť, aby vysvetlila a napravila všetky potrebné záležitosti. EP sa následne rozhodol využiť platné predpisy a prijal potrebné opatrenia pre vrátenie zneužitej sumy.

Nariadenie EP uvádza, že asistenti europoslancov na plný úväzok nemôžu vykonávať zárobkovú činnosť pre národné politické strany a asistenti na čiastočný úväzok musia mať druhé zamestnanie. Každý zo 751 poslancov EP má nárok na sumu vo výške 23.400 eur na odmeny pre zamestnancov svojej kancelárie v Bruseli a v krajine pôvodu.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru