Viktor Orbán

Evropská komise hrozí Orbánovi soudem za jeho politické kroky

Výkonné orgány Európskej únie v stredu varovali Maďarsko, že riskuje žalobu na súde kvôli niekoľkým politickým krokom premiéra Viktora Orbána v otázkach vyššieho vzdelávania, mimovládnych skupín a pravidiel.

“Budeme skúmať všetky tieto otázky aprílového porušovania právnych predpisov,” povedal prvý viceprezident Európskej komisie Frans Timmermans na tlačovej konferencii v stredu. “Prevzaté kumulatívne, celková situácia v Maďarsku je dôvodom na obavy pre Komisiu,” dodal.

Politika maďarského premiéra Viktora Orbána je podľa Európskej komisie v rozpore s hodnotami EÚ o právach a demokracii, a tak sa Komisia dohodla na začatí “politického dialógu” s maďarskými orgánmi.

Maďarský parlament pomerom hlasov 123/38 schválil vládnu novelu vysokoškolského zákona, ktorá sprísňuje podmienky fungovania zahraničných univerzít v Maďarsku, čo znamená aj to, že maďarskú vládu oprávňuje uzavrieť Sorosovu Stredoeurópsku univerzitu (CEU) v Budapešti

Podľa nových pravidiel bude môcť zahraničná univerzita na maďarskom území pôsobiť iba v prípade, ak funguje aj v krajine pôvodu.

Nie je to však všetko. Takáto univerzita bude môcť na území Maďarska fungovať až po tom, čo dôjde k medzištátnej dohode Maďarska s danou krajinou. A keďže podľa nových pravidiel Sorosova univerzita CEU nemá svoje univerzitné mestečko v USA a tiež zatiaľ nedošlo ani k uzatvoreniu žiadnej medzištátnej zmluvy medzi Trumpovými USA a Orbánovým Maďarskom, ktorá by danú univerzitu oprávňovala udeľovať tituly, bude musieť, ak nedôjde k podpisu zmluvy s Trumpovou vládou, do februára budúceho roka táto univerzita, produkujúca kádre pre neziskový sektor a ultra liberálne kádre, svoje sídlo uzavrieť a hľadať si alternatívu niekde inde v Európe.

Tento Orbánov krok má pomôcť chrániť Maďarsko pred ľuďmi a organizáciami, ktoré sa snažia túto krajinu rozvracať zvnútra aj takto prostredníctvom výchovy svojich kádrov na vlastných univerzitách.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru