Asad

Švédský profesor: Důkazy o chemickém útoku Asada mohly být zfalšovány!

Švédská společnost „Lékaři za lidská práva» (SWEDHR) obvinila organizaci „Bílé helmy“ z falzifikace důkazů chemického útoku, který údajně byl proveden vládou Asada v Sýrii.

Zakladatel nevládní organizace „Švédští lékaři za lidská práva» (SWEDHR) Professor Marcello Ferrada de Noli ve vysílání RT uvedl, že „důkazy“ předložené ‚Bílými helmami“ o chemickém útoku syrských vládních sil jsou velmi pochybné, a že bylo shledáno, že dobrovolníci z této organizace se v minulosti dopuštěli falzifikace.

„Nedokážu posoudit povahu incidentu, protože neexistuje žádný důkaz, který lze diskutovat. Existují zprávy, které v USA vyslovili úředníky, a to zejména v Pentagonu. Pak následuje svědectví, zástupců „Bílých helem“, jejíž pravdivost je v takových případech předmětem vážných pochybností. Pokud existují důkazy chemického útoku, museli je předvést veřejnosti, než došlo k úderu na rozkaz prezidenta Trumpa v rozporu s mezinárodním právem,“ říká profesor Ferrada de Noli.

Nedávno profesor Ferrada de Noli ve svém časopise The Indicter uvedl, že události ve viedozáběrech organizace „Bílé helmy“ vypadají jako nakašírované. Odborníci SWEDHR si všimli, že v jednom z předchozích filmů je viděno jak „zachránce“ dítěte mu vpichuje injekční jehlu do srdce, ale netlačí na píst, takže chlapci nakonec nic nezavedli. Navíc se odborníci domnívají, že malý pacient, pokud už nebyl mrtvý během snímků, „mohl být zabit infekcí od samotné procedury“.

Na druhém videu organizace si všimli, že tři děti, kteří podrobeny „záchranným postupům“ nakonec zemřely, ale závěry „Bílých helem“, že děti zemřely v důsledku otravy plynného chloru byly zpochybněny v lékařských zprávách nezávislých lékařů. „Oběti chemického útoku“, podle zjištění odborníků, mohly být pod vlivem opiátů, a se vší pravděpodobností pomalu zemřely na předávkování drogami.

Podle zakladatele SWEDHR, tato situace nastala již v minulosti a jejím hlavním motivem bylo poskytnout záminku pro uzavedení bezletové zóny v Sýrii.

„Dříve rovněž přicházely zprávy o chemických útocích, údajně prováděných syrskou vládou. Ale po prostudování materiálů, které poskytly Spojené státy a Velká Británie, experti OSN řekli, že to je nemožné stanovit vlastnictví těchto zbraní. Takže tato situace není nová. A opět zde bylo leitmotivem zavedení bezletové zóny v Sýrii,“ zdůraznil Ferrada de Noli.

Profesor podtrhl, že nová obvinění z používání chemických zbraní byla uveřejněna poté, co vládní síly zahájily útok proti ozbrojencům různých radikálních skupin.

„Syrská vláda byla obviněna z používání chemických zbraní k vytvoření potřebné politické nebo dokonce vojenské operaci proti Sýrii. Potřebují nějaký důvod, a zde jsou již představeny dřívější tvrzení o použití chemických zbraní. Ale to zcela postrádá jakoukoli logiku. Hlavním faktorem, který v této situaci je, že syrská vláda v průběhu uplynulého půldruhého roku úspěšně útočila na postavení ozbrojenců a západní vlády pochopily, že tyto skupiny nebudou moci odolat syrské vládě. Potřebovaly zvrátit situaci a potřebovaly „casus belli“ pro tento účel, upozornil expert.

Marcello Ferrada de Noli také řekl, že ozbrojenci v minulosti prováděli útoky s použitím chemických zbraní, a americká a britská vláda si jsou toho vědomy.

„Nikdo se nezeptal britskéhé ministra zahraničí Johnsona, kde jsou důkazy, nichž mluvil. Existuje pouze svědectví svědků, stejně jako v předchozích podobných případech. V březnu 2015 rovněž HRW vydalo zprávu o chemickém útoku syrské vlády, který byl založen na anonymním svědectví dvou svědků, z nichž jeden byl funkcionářem „Bílých helem“. Říkal, že slyšel vrtulník, ale neviděl ho. Nebylo video. Jediná věc, kterou ukázali bylo video z nemocnice. Analyzovali jsme záběry a viděli, že lékařská pomoc, kterou poskytovali byla inscenace,” uzavřel profesor.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru