Expert obvinil USA z falšování dat o chemickém útoku v Sýrii!

Údaje o chemickém útoku sarinem v Sýrii, představené v Bílém domě, jsou diletantské a nemohou prokázat vinu Bašára Asada, tvrdí emeritní profesor na MIT a bývalý zaměstnanec ministerstva obrany Theodore Postol.

Podle odborníka snímky fragmentů projektilu se sarinem vypovídají o tom, že projektil nebyl shozen ze vzduchu a odpovědnost za něj mohou nést povstalci.

Údaje o chemickém útoku s použitím plynu sarin ze 4. dubna Sýrii byly zmanipulované, poukazuje emeritní profesor Massachusetts Institute of Technology Theodore Postol. Takže vyvstává otázka, kdo je odpovědný za tento incident, napsal Tareq Haddad, novinář International Business Times.

V reakci na oficiální prohlášení Bílého domu, že prezident Bašár Asad odpovědný za sarinový útok, Postol zveřejnil tři zprávy, které přicházejí k závěru, že americká vláda nepředložila žádný „konkrétní důkaz“ o odpovědnosti Asada.

„Pečlivě jsem prostudoval dokumenty Bílého domu, a myslím, že nepřináší žádné důkazy, že by USA měly konkrétní údaje p tom, že by syrská vláda zahájila útok v Cham Šachúnu 4. dubna,“ řekl Postol. „Hlavní důkaz, předložený v dokumentu, ve skutečnosti znamená, že útok byl proveden ze země, a nikoli ze vzduchu,“ zdůraznil expert.

Poté, co prostudoval studoval fotografii, na které byl zachycen kráteru po bombě obsahující sarin, Postol dospěl k závěru, že projektil nemohl být shozen z letadla, protože fragmenty projektilu jsou v rozporu s touto verzí. Podle vědce byl explozivní obal připojena k plášti obsahující sarin. A obal nádoby se sarinem byl spíše poškozen shora spíše, než explozí výbušniny unitř, což by schopný analytik zjistil, uvedl. Na základě analýzy Postola byl teroristický čin spáchán protivládními rebely, neboť obec Chan Šjchún se nachází na území na jejich území.

Jak Haddad připomněl, že dříve Postol pracoval jako vědecký konzultant pro Ministerstvo obrany USA a vyjasňoval podobné nepřesnosti v dokladech americké rozvědky.

Zejména po chemickém útoku v Ghútě (předměstí Damašku – pozn. red.) v roce 2013 expert sdělil, že není žádný důkaz o vině Asada, což bylo později potvrzeno OSN. V jedné ze svých zpráv Postol poznamenal, že se rozvědka zabývá „zpolitizováním“ informací. „Tyto diletantské chyby vypovídají o tom, že zpráva Bílého domu, stejně jako dřívější zpráva o Ghútě, nebyla dostatečně zpravodajskou služnou vyšetřena, jak se tvrdí. Pokud by byli zpravodajští analytici řádně informováni o prohlášení Bílého domu, tak by dokument neschválili,“ dodal Postol.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru