Rusko

Experti odhalili americké vměšování do ruských voleb v roce 2016

Centrum politické informace nalezlo přímé důkazy amerického vměšování do ruských voleb v roce 2016, jež nese vážný a hluboký charakter, prohlásil ředitel ruského analytického centra Alexej Muchin na zasedání výboru Státní dumy pro informační politiku.

„Mé centrum odhalilo přímé stopy tohoto vměšování, přičemž má poměrně vážný a hluboký charakter,” citují Muchina ruská média.

„Jakmile se Rusko začalo zajímat o určitou činnost některých neziskových organizací na svém území a přijalo zákony, jež tuto aktivitu omezují (došlo k tomu zvláštní shodou okolností během voleb do ruské Dumy v roce 2016), tak se stalo jasné, že v USA došlo k vytváření zvláštních útvarů v ozbrojených silách, tajných službách, dalších státních orgánech a rovněž v neziskovkách pro přímou informační konfrontaci s Ruskem,” prohlásil Muchin.

Dále dodal, že Američané zvýšili počet center, jež vytvářejí „protiruský obsah”, který je zaměřen na ruskojazyčné publikum. Kromě toho Muchin oznámil, že se ve Spojených státech na legislativní úrovni nadále upevňuje „strategie odporu proti ruské informační politice,” a její realizace je „přímá cesta do zasahování do vnitřních záležitostí” Ruska.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru