Forbes: Navzdory cenám ropy a sankcím se Rusko vynořilo z krize!

Ruská centrální banka oficiálně oznámila konec recese v ruské ekonomice, napsal Forbes. Jak poznamenal, „konzervativní fiskální politika v Rusku se ukázala být odolná vůči nízkým cenám ropy a sankcím“.

„Po dvou letech recese shodila ruská ekonomika v lednu ze sebe pokrytou sankcemi krizovou kůži. V neděli agentura Rosstat sdělila, že ekonomika oficiálně začala růst,“ uvedl Forbes.

Jak se dalo očekávat, v roce 2016 činil pokles ekonomiky byl 0,2%. Nicméně ve čtvrtém čtvrtletí ekonomika rostla v porovnáním se stejným obdobím v roce 2015 o 0,3%. Tržní analytici se domnívají, že v roce 2017 vzroste ruský HDP o 1,3-1,7%, za předpokladu, že cena ropy zůstane na 50 dolarech za barel.

Publikace uvádí, že Rusko začalo věnovat větší pozornost malým a středním podnikům. To znamená, že podíl malých podniků na HDP se zvýšil o půl procentního bodu na 19,9%.

Začátek a konec recese je považován, když klesá nebo roste HDP po dobu dvou po sobě jdoucích čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletím, vysvětluje Forbes. V současné době, údaje za první čtvrtletí roku 2017 dosud nebyla zveřejněna, ale centrální banka Ruska očekává, že recese mohla skončit ještě dříve. „Ale bez ohledu na to, kdy skončila, ukázalo se, že konzervativní fiskální politika v Rusku je odolná vůči nízkým cenám ropy a sankcím,“ poznamenalo vydání.

Vycházeje z dat Rosstatu, publikace hodnotí ruské chování během hospodářské krize. „Nezabývá se stimulací. Snižuje náklady,“ napsal autor. Zároveň dodává, že pokles domácí poptávky, což vedlo k poklesu HDP jako celku, byl částečně kompenzován oslabením rublu, který příznivě ovlivnil vývoz.

„Co čeká Rusko v budoucnu?“ ptá Forbes. Někteří doufají, že „půjde k čertu“ Nicméně, soudě podle prognózy centrální banky, v roce 2017 ruská ekonomika očekává růst 1-1,5%.„Projektanti ruské ekonomiky se poučili od posledních několika letech, kdy stavěli své prognózy na nereálně vysoké ceně ropy,“ uvedl autor. Zároveň poznamenal, že v roce 2017 cena ropy, s níž s počítá v rozpočtu země, činí 40 dolarů za barel.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru