Zdrogovaní vojáci

Rusko a Srbsko se údajně chystají obsadit Kosovo

Oľga Mozesová sa na portáli Politexpert venovala analýze odborníkov amerického analytického centra Stratfor, ktorí tvrdia, že Rusko a Srbsko sa pripravujú na obsadenie Kosova.

Podľa Stratforu Rusko využíva rozpory medzi EÚ a NATO a snaží sa destabilizovať situáciu na Balkánskom polostrove. Stratfor rozoberal dostupné informácie zo zasadania ruského Bezpečnostného výboru, ktorého zasadania sa zúčastnil aj ruský prezident Vladimír Putin, pričom jedným z bodov zasadania tohto výboru bola politická, ekonomická i vojenská situácia na Balkáne.

Zo slov ruského prezidenta Stratfor vydedukoval, že Rusko si želá stabilitu na Balkáne, ak to vyhovuje ich záujmom, pričom stabilným partnerom Ruska zostáva stále Srbsko. Rusko-srbské vzťahy sa však neustále prehlbujú a Rusi v Srbsku i na Balkáne získavajú čoraz väčší mediálny vplyv. Stratfor otvorene spomenul Sputnik, Ruskú televíziu, Týždenník a “Ruskú gazetu”, ktoré pomáhajú šíriť ruské postoje (Keď môže pôsobiť CNN, Fox News a pod., prečo by nemohli pôsobiť Sputnik, či Ruská televízia?)

Rusko a Srbsko pokračujú napriek embargu a sankciám v ekonomických kontaktoch, Rusko sa presadzuje v srbskej medicíne, farmácii, ľahkom i ťažkom priemysle a prehlbujú sa kontakty medzi ruskými a srbskými príslušníkmi ozbrojených síl. Stratfor poukazuje aj na to, že Srbsko sa dostáva čoraz častejšie do slovných potýčok so svojimi susedmi (najmä Chorváti, Bosna a Hercegovina, Kosovo), pričom veľmi napäté sú vzťahy medzi Srbmi a Kosovcami.

Stratfor spomína aj na incident, kedy kosovskí policajti nepustili na svoje územie srbský vlak s nápisom v 21 jazykoch. “Kosovo je Srbsko”. Kosovský prezident Hasim Thaci vtedy obvinil Srbsko zo snáh obsadiť severnú časť Kosova, kde žije pravoslávne srbské obyvateľstvo podľa “Krymského modelu”. Stratfor v srbských aktivitách jednoznačne uvidel “ruku Kremľa” a podľa slov analytikov Stratforu sa Rusi a Srbi chystajú k masívnej destabilizácii pomerov v Kosove.

Ruskí politológovia a analytici označili tvrdenia Stratforu za prejavy konšpirológie západných rusofóbov. Podľa Alexeja Fenenka z Inštitútu problémov medzinárodnej bezpečnosti v Moskve, v Srbsku existuje silná prozápadná vrstva elít, ktorá vidí budúcnosť Srbska v EÚ a ktorá ma dostatok pák na to, aby tento svoj cieľ presadzovala.

Informácie Stratforu označil za absurdné aj Alexej Gromyko, doktor politických vied a člen Ruskej akadémie vied. Podľa jeho slov Srbsko nemá potenciál na to, aby ráznejšie presadzovalo svoje záujmy a informácie Stratforu označil za provokáciu s cieľom diskreditovať súčasné srbské vedenie štátu.

Pritom Kosovo nevzniklo korektným spôsobom, vzniklo na základe diktátu USA. Srbská menšina v Kosove nemá žiadne práva a je prenasledovaná, paradoxne USA i EÚ k právam srbskej menšiny zaujali minimálne indiferentný postoj a nekomentujú porušovanie medzinárodných noriem zo strany kosovských štátnych orgánov.

(KPa, skn.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru