Independent: Rusko postaví „největší“ letadlovou loď na světě

Moskva hodlá k roku 2030 vybudovat „největší na světě“ letadlovou loď, aby vytvořila konkurenta americkým námořním lodím této třídy, napsal The Independent.

Nicméně, jak poznamenaly noviny, jestli se stane tato loď je skutečně největší svého druhu – je diskutabilní.

Rusko podle dostupných informací plánuje postavit „největší letadlovou loď na světě“, aby posílilila svoji obranu, a aby vytvořila konkurenci Spojeným státům v této oblasti, uvedl The Independent.

Letadlová loď „Štorm“ („Bouře“) bude schopna nést na palubě 90 bojových letounů a bude stát asi 17,5 miliardy dolarů, sdělilo britské vydání s odkazem na ruská média.

Tato loď, nyní známá jako projekt 23000, by mohla být hotova do roku 2030. Nicméně, jestli se stane bude opravdu největší letadlovou lodí na světě, jak tvrdí Moskva, je diskutabilní, má pochybnosti list.

Podle něj budou technické vlastnosti ruského plavidla podobné americkým letadlovým lodím typu „Nimitz“. Ale jeden odborník médiím řekl, že základem lodi bude design americké letadlové lodě USS Gerald R. Ford, poznamenala publikace.

Podle projektu má mít paluba nové letadlové lodě velikost tří fotbalových hřišť a počet členů posádky dosáhnou 4 tisíce lidí. Loď bude tak velká, že podle The Independent, bude mít své vlastní poštovní směrovací číslo.

V současné době má Rusko jen letadlovou loď „Admirál Kuzněcov“, která byla spuštěna na vodu v roce 1985. Pokud jde o funkce, výrazně ustupuje budoucí lodi „Štorm“.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru