National Interest: Američané nejsou ochotni bojovat za Ukrajinu!

Američané nemají pocit, že by měli riskovat svůj život kvůli Ukrajině, i když mnozí příslušníci elity věří v opak, napsal v National Interestu viceprezident Cato institutu Christopher A. Preble.

Podle Prebleho americký ministr zahraničí Rex Tillerson před dvěma týdny udělal něco, co je v očích mnoha odborníků na zahraniční politiku považováno za neodpustitelný hřích – zabýval se otázkou, proč by měli američtí daňoví poplatníci mít vůbec zájem na Ukrajině.

Mnozí ho za to zkritizovali. Například Ann Epplbaumová ve The Washington Postu uvedla, že by měl ministr zahraničí pochopit hodnotu „bezpečné a prozápadní Ukrajiny”, a měl by ocenit téměř 70letý význam vytvoření NATO.

Taková reakce, podle Prebleho, odráží „kvazi-náboženskou víru“ o dodržován mezinárodních norem a dohod, které Spojené státy údajně dodržují.

Ti, kteří v posledních desetiletích řídili americkou zahraniční politiku věří, že právě tyto závazky ji dělají vyjímečnou, zdůrazňuje Preble, a zvláště připomíná slova bývalé ministryně zahraničí Madeleine Albrightové: „My jsme Amerika. My jsme nepostradatelný národ. Stojíme pevně na nohou a díváme se daleko do budoucnosti.”

Ale Amerika stojí na kluzkém svahu při poučování ostatních o důležitosti dodržování mezinárodních smluv a respektování svrchovaných zemí a územní celistvosti, varuje autor. Poznamenává, že porušování lidských práv v zemích, jako je Turecko nebo Saúdské Arábie, Washington toleroval, protože byly považovány za spojence.

Mnoho Američanů nesouhlasí s výroky elity: podle jejich názoru právě Amerika nedodržuje mezinárodní dohody a bezpečnost jiných zemí. Američané neplivou na jiné lidi, ale jsou jen zřídka ochotni riskovat své životy kvůli principům, tvrdí Preble. Není zcela jasné, zda budou souhlasit kvůli spojencům Washingtonu platit vyšší daně, nebo považovat za nutné snížení nákladů na některé oblíbené domácí programy.

„S ohledem na toto stanovisko, se můžeme se radovat nebo naříkat, ale ignorovat to nesmíme, a ministr Tillerson si spíše zaslouží pochvalu, než odsudek za to, že se odvážil zeptat na tuto důležitou otázku,“ dodal expert.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru