Krvavá koupel Al-Káidy pokračuje: teroristé počítají obrovské ztráty

VPortul rusvesna sa venuje pokračujúcej ofenzíve Tigrov v Hame, ktorá sa nesie v znamení obrovských strát teroristov. Tigrom a jednotkám sýrskej vládnej armády sa darí oslobodzovať mestá a dediny naozaj v rýchlom tempe, teroristi majú kvôli leteckým útokom ruskej a sýrskej armády obrovské problémy so zásobovaním technikou, muníciou i medicínskym materiálom.

V poslednej dobe podľa sýrskej a ruskej rozviedky sa výrazne oslabili aj finančné toky sponzorov, ktorí v minulosti teroristické zoskupenia či už “umiernenej opozície” otvorene podporovali, alebo v prípade al Kaidy a ISIS šlo o skrytú podporu cez tajné služby.

Sily teroristov v Hame sa nachádzajú na hrane prežitia a hrozí im totálny krach. Dňa 20.4.2017 vládne sily rozstrieľali teroristov v meste Taibat al-Imam, večer 22.4.2017 vládne sily hlásili oslobodenie Kafr el-Taba. Teroristi Chaijaat Tachrir al Sham a Dzebchat an-Nusra (sýrske krídlo Al Kaida) v panike s mesta utiekli.

Po oslobodení Kafr al Taba sýrska armáda získala pod svoju kontrolu aj farmy západne od Taibat al-Imam. To znamená, že mesto je teraz plne zabezpečené pred náhlym útokom teroristov. Momentálne sa vládne sily preskupujú a chystajú sa útočiť na Morek a Chalfaiija. Pokus o protiútok al-Kaidy sa skončil vysokými stratami pre džihádistov.

Oslobodenie Taibat al-Imam predstavuje cenné víťazstvo sýrskych vládnych jednotiek. Znovuobnovená kontrola vládnych síl nad rozvinutou farmárskou oblasťou a mestom sú ťažkou stratou pre zoskupenia banditov, ktorí už nedokážu plnohodnotne zapĺňať svoje straty.

Teroristi v sobotu na svojích stránkach v sociálnych sietiach informovali o tom, že v sobotu začala séria protiútokov na pozície vládnych vojsk. Propagandisti teroristov tvrdia, že sa im viaceré oporné body podarilo znova získať pod svoju kontrolu, nekrológy zverejnené na stránkach teroristov však hovoria o ťažkých stratách v radoch džihádistov. Sýrske vládne zdroje tieto informácie popreli, potvrdili však že útok teroristov južne pri meste Morek zastavil na čas vládnu ofenzívu.

Teroristi čoraz častejšie publikujú fotografie vlastných zlikvidovaných členov, medzi ktorými je množstvo poľných veliteľov. Ide počtom o stovky džihádistov. Ruská a sýrska rozviedka však nabáda k opatrnosti, pretože stále existuje možnosť, že mnohí z významnejších teroristov a najmä veliteľov nezahynuli, ale zmenili svoju totožnosť a zmizli. Či sa v rámci imigračnej vlny presunú do Európy, kde im mnohí lídri EÚ za aktívnej podpory slniečkárov naivne otvorili dvere, pochopiteľne Rusi a Sýrčania neriešia.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru