Welt: Volby ve Francii? Žádný šťastný konec nebude!

V předvečer francouzských prezidentských voleb v médiích stále častěji věta zní: „Nenechte vyhrát Le Penovou“. Ale její oponenti nechápou, že její porážka nebude happy end, píše Klaus Geiger, komentátor Die Weltu.

Jednou z hlavních myšlenek programu Marine Le Penové spočívá v tom, že EU již nemůže být základem bezpečnosti a prosperity kontinentu, takže by to mělo probíhat na úrovni národního státu, připomíná autor. Stejný názor zastává i Jean-Luc Mélenchon.

„Ukazuje se, že dva ze čtyř prezidentských kandidátů ve Francii jsou zuřiví nacionalisté, kteří chtějí skoncovat s EU, a pouze se dvěma další – Emmanuel Macron a Francois Fillon – slibují vybudovat nové základy organizace,“ uvádí Geiger.

Novinář srovnává volby ve Francii s fantastickým filmem, ve kterém dobro bojuje se zlem, tedy kde se zastánci EU setřetávají s euroskeptiky. Podle jeho názoru by Evropa neměla muset přemýšlet o tom, kdo vyhraje, ale co se stane v případě, že bude„happy end“, a zvolí se Macron nebo Fillon.

„Z takového vítězství, Francie ani Německo, ani Evropa nic nezíská,“ tvrdí poněkud skepticky Geiger. Podle něj EU obdrží jako dárek pouhých pět let do dalších prezidentských voleb.

„Během této doby budou chtít voliči vidět, v čem je Evropská unie lepší, než národní stát … V případě, že EU zůstane slabá, poražená Le Penová v roce 2017 bude jen krok ke svému vítězství v roce 2022,“ konstatuje se v materiálu.

Přičemž cesta k silné Evropské unie v případě výhry Macrona nebo Fillona bude v každém případě spojena s nevýhodami, píše Welt.

Za prvé, Německo by mělo vzít v úvahu, že volba kterékoli z těchto kandidátů by znamenala posílení Francie. A ne proto, že by byl Hollande „nesmyslně slabý prezident“, míní autor materiálu. Důvodem je Brexit – bez Velké Británie se v Evropské unii zvýší vliv Paříže.

Za druhé, plány Fillona a Macrona ve vztahu k EU se zdají být mnohem radikálnější, než záměry Berlína. Republikán například kritizoval imigrační politiku Merkelové – chce chránit hranice Evropské unie před přílivem ilegálních přistěhovalců. Navíc Fillon vystupuje za komplexní ekonomické reformy, uvedl článek.

Pokud vyhrajete druhý kandidát, Německo si rovněž neoddechne úlevou, konstatoval Geiger. „V Macronově programu je výbušný recept na řešení krize eurozóny: chce vytvořit jednotný evropský rozpočet. To znamená shrnout všechny dluhy evropských států na jednu hromadu,“ vysvětluje autor článku. Kromě toho Macron požadoval od Berlína snížení vývozu.

„Takže všecho jen ne Lepenová?“ Ukazuje se, že to tak jednoduché s volbami ve Francii není, shrnuje autor.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru