Le Penová může ovlivnit prodloužení protiruských sankcí ze strany EU

Evropská unie má v úmyslu rozšířit protiruské ekonomické sankce, které končí 31. července. Podle Bruselu tomu může zabránit pouze vítězství Marine Le Penové ve francouzských prezidentských volbách.

Diplomaté a úředníci v Bruselu se rozhodli k prodloužení sankcí, když viděli pokračující ochlazení vztahů mezi Moskvou a Washingtonem. Poté co americké volby vyhrál Donald Trump vznikly pochybnosti o dalších sankcích proti Rusku a protiruská fronta v Bruselu zakolísala, ale situace se obrací, cituje RT agenturu Reuters.

Mezi hlavní zastánce rozšíření protiruských sankcí v EU patří Švédsko, pobaltské země a Polsko. Přesvědčená o malé účinnosti těchto sankcí je Itálie, Řecko, Kypr, Maďarsko, Španělsko a Bulharsko.

„Nelíbí se nám sankce, které znamenají velké ekonomické ztráty, pokud jde o podnikání. Ale podřizujeme se názoru většiny,“ uvedl pro agenturu jeden z diplomatů z výše uvedených zemí.

Pokračování sankcí vyžaduje jednomyslný souhlas členských zemí EU. A rozhodování mohou ovlivnit dvě věci: Výsledek voleb ve Francii a Donald Trump, uvedla agentura. Pokud se Marine Le Penová dostane k moci, Francie může blokovat prodloužení protiruských sankcí. Pokud jde o Trumpa, přes všechny své sliby na začátku předsednictví, Brusel začíná pociťovat, že prezident bude podporovat plán EU, cituje RT agenturu Reuters.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru