Merkelová: Zda bude Macron „německým pudlíkem“ je absurdní otázka

Německá kancléřka Angela Merkelová se ve vystoupení před novináři netajila svou podporou Emmanuela Macrona, kandidáta na post francouzského prezidenta.

Angela Merkelová vyjádřila naději, že ve druhém kole francouzských prezidentských voleb Emmanuel Macron porazí Marine Le Penovou.

„Macron by byl silným francouzským prezidentem,“ řekla Angela Merkelová.

Angela Merkelová tak poprvé veřejné podpořila jednoho z kandidátů na post francouzského prezidenta.

„Nemám pochyb o tom, že Macron by měl vyhrát volby a doufám, že se tak stane,“ řekla Merkelová v rozhovoru s německými novináři.

Na otázku novinářů, zda bude muset Macron nějak prokázat, že není „německým pudlíkem“, odpověděla kancléřka, že vztahy mezi Francií a ostatními zeměmi EU se vykrystalitují až po nástupu nového prezidenta a dodala, že „takové přirovnání je absurdní“.

Připomeňme, že do druhého kola francouzských prezidentských voleb, které se bude konat 7.května postoupil centristický a prounijní Emmanuel Macron a Marine Le Penová, která naopak propaguje odchod Francie z EU.

Politolog Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz, ale upozorňuje, že ve Francii nejde jenom o prezidentské volby.

“Pozor ve Francii se nejedná pouze o prezidentské volby, kdo doběhne první do cíle, ale jde také o parlamentní volby, které proběhnou za necelý měsíc,” řekl v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru