Merkelová nevěří svým tajným službám, jezdí pro rady do Anglie

Německá kancléřka Angela Merkelová byla nejméně třikrát pro informace o teroristických hrozbách v Německu a Evropě u šéfa britské tajné služby, píše se článku německého webu Focus.

Důvěrných setkání se také zúčastnil šéf monitorovací služby Government Communications Headquarters (GCHQ), která prováděla rozsáhlé nezákonné odposlouchávací operace v Německu, jak zjistila vyšetřovací komise berlínské NSA.

„Paní Merkelová nebyla za posledních dvanáct let svého úřadování na pozici německé kancléřky na týdenních poradách se šéfem německých bezpečnostních orgánů,“ řekl vysoce postavený vládní úředník, “proč cestuje do Anglie – ona nevěří svým vlastním lidem?“

Merkelové poslední setkání se šéfy britských tajných služeb se konala v říjnu 2015 v Checkersu, 60 kilometrů severozápadně od Londýna, v soukromém sídle tehdejšího premiéra Davida Camerona. Setkání se zúčastnil šéf boje proti terorismu a kontrarozvědky MI5 a šéf zahraniční zpravodajské MI6.

Jako poděkování za instruktáže, o kterých německé orgány oficiálně nic nevěděly, předala kancléřka Britům dokumentaci Spolkové zpravodajské služby (BND) o ruském prezidentu Putinovi a analýzu situace na Krymu.

Podle zaměření předaných materiálů, jde o důvěrné dokumenty z 6.oddělení zpravodajských služeb sestavených pro kancléřku. Předání dokumentů bylo zřejmě bez vědomí bezpečnostních orgánů.

V pozdějších diskusích se svými německými kolegy, Britové dali najevo překvapení, že německé služby o setkání Merkelové v Anglii nebyly informovány.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru