NI: Spojené státy mohou zničit spojenectví s Tureckem!

Spojenectví USA a Turecka, které vzniklo v reakci na hrozbu Sovětského svazu, je po studené válce stále křehčí, napsal na stránkách The National Interest profesos Princetonské univerzity Sukru Hanioglu.

Podle autora, vztah USA a Turecku je ohrožena mnoha faktory, jako například závažnými kulturními rozdíly, soupeřením v regionálním měřítku a nerovnými mocenskými vztahy.

V polovině XX století byly vztahy mezi Washingtonem a Ankara na vrcholu – od vstupu do NATO v roce 1952 bylo Turecko považováno za „východní baštu západní demokracie“. Dokud se regionální zájmy zemí shodovaly, americká veřejnost se nepříliš zajímala o Turecko, Bílý dům zavíral oči nad porušováním lidských práv, zejména nad potlačením levicového hnutí, které Ankara provádí velmi přísně, uvedl článek.

Po skončení studené války však tyto skutečnosti nemohly nezastínit bilaterální vztahy, napsal autor. Kromě toho, pokud před rokem 1990 podporovaly USA islamismus na Středním východě jako nástroj v boji proti komunistickým myšlenkám, následné události, zejména teroristické útoky 11. září 2001 ve Spojených státech, vážně změnily názory amerických politiků.

Svoji roli ve zhoršení vztahů mezi Ankarou a Washington hrála invaze sil NATO do Iráku v roce 2003, tvrdí Hanioglu. Turecko bylo znepokojeno vyhlídkou, že Spojené státy mohou překreslit mapu Středního východu na vlastní pěst. Názory Turecka a Spojených států o budoucnosti regionu se začaly rozcházet a podpora ze strany Bílého domu kurdským silám v syrském konfliktu vedla k ještě většímu napětí s Ankarou.

Je nepravděpodobné, že se Turecko samo obrátí zády ke svým západním partnerům ve prospěch spojenectví s jinými mocnostmi, jako je Rusko, nebude-li nuceno tak učinit za nějakých mimořádných okolností, věří autor. Nicméně vzájemná nedůvěra, kritika a konkurence způsobyly, že jednota Ankary a Washingtonu je extrémně křehká, uzavřel Hanioglu.

Vzhledem k tomu, že se prezidentovi Erdoganovi podařilo posílit svoji moc referendem k prezidentskému systému, které bylo vyvoláno jako odpověď na neúspěšný puč, z něhož turečtí lídři tiše obviňují právě Spojené státy, lze jen s autorem materiálu na National Interestu souhlasit.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru