George Soros

Polsko plánuje kroky proti organizacím George Sorose

Po Maďarsku plánuje aj Poľsko vytlačiť z krajiny vplyv Georgea Sorosa.

Poľská vláda chce vziať rozdelenie nórskych fondov v Poľsku do vlastných rúk. Doteraz mala prerozdelenie týchto prostriedkov na starosti Georgeom Sorosom financovaná organizácia Batory Foundation. Batory Foundation spravuje celkovo približne 810 miliónov eur, ktoré budú distribuované do rôznych organizácií v Poľsku do roku 2021, píše Bloomberg. Tieto prostriedky pochádzajú z Nórska.

Minulý mesiac podpredseda vlády krajiny, Piotr Glinski, oznámil, že vláda má v úmysle veľkú časť týchto prostriedkov rozdeliť prostredníctvom vládnych organizácií namiesto Batory Foundation. Nadácia Batory Foundation od roku 2014 vložila 130 miliónov zlotých (približne 31,7 miliónov eur) do rôznych skupín a organizácií v Poľsku. Medzi nimi sú podľa Bloombergu organizácie na podporu parlamentnej demokracie, rovnosti mužov a žien a rodovú rovnosť, a podporu gayov, lesbičiek a transsexuálov, rovnako ako náboženské inštitúcie.

Nórsky veľvyslanec v EÚ, Frank Bakke Jensen, nepriamo zamietol žiadosť poľskej vlády. “Regulačné požiadavky na organizácie, ktoré rozdeľujú finančné prostriedky v iných krajinách, okrem iného predstavujú nezávislosť od vládnych orgánov pri rozdeľovaní finančných prostriedkov.”

Medzi Poľskom a EÚ došlo v posledných mesiacoch k niekoľkým sporom. V podstate možno povedať, že poľská vláda pod premiérkou Beatou Szydłovou má iné názory na bezpečnostné otázky, ako je napríklad prijímanie utečencov a opatrenia v oblasti reformy súdnictva, ako Európska únia. V poslednej dobe situácia eskalovala, keď Európska únia proti vôli Poľska znova zvolila Donalda Tuska za predsedu Európskej rade.

Aj v Maďarsku zúri prudký spor medzi vládou a Európskou komisiou, pretože premiér Viktor Orbán chce zrušiť Sorosom financovanú Central European University. Orbán obvinili univerzitu, že je platformou pre podvratné činnosti. Poukazuje na to, že univerzita bola založená v Spojených štátoch, a preto chce vedieť, čo americká vláda plánuje s univerzitou dosiahnuť. Európska komisia teraz začala právne kroky proti Maďarsku. Soros sa osobne stretol s prezidentom EÚ Jean-Claude Junckerom. Ani Juncker ani Soros sa nevyjadrili o priebehu rokovania. Maďarsko silne kritizovalo návštevu Sorosa.

Rusko je ďalšou krajinou, ktorá podniká kroky proti Sorosovej sieti. Ruský generálny prokurátor v decembri 2015 vyhlásil organizáciu Georgea Sorosa za nežiaducu.

Soros má dobré kontakty s EÚ a pôsobí v mnohých iniciatívach: jeho “Európska iniciatíva stability” (ESI) navrhla utečeneckú dohodu medzi EÚ a Tureckom. Soros vyzval EÚ, aby vo “vojnovom úsilí” zvýšila vojenský rozpočet a aby bola pripravená na vojnu proti Rusku.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru