Názor Švédů na uprchlickou krizi se radikálně změnil

Zdá sa, že názor na migráciu sa vo Švédsku v tomto roku dramaticky zmenil. Väčšina ľudí teraz hovorí, že chce, aby severský štát prijímal menej žiadateľov o azyl.

Najnovší prieskum, ktorý sa uskutočnil na jeseň a v zime, zistil, že 52 % respondentov uviedlo, že Švédsko by malo spomaliť tok migrantov, pričom len 26 % oponovalo tejto myšlienke.

Na rozdiel od toho si Švédi položili tú istú otázku v roku 2015, keď sa populácia krajiny takmer rovnomerne rozdelila – 40 % uviedlo, že sa domnieva, že krajina by mala prijať menej žiadateľov o azyl, zatiaľ čo 37 % chcelo, aby príliv pokračoval.

Podporovatelia švédskych demokratov podporujú spomalenie migračných tokov: 96 % respondentov uviedlo, že krajina by mala znížiť počet prisťahovalcov.

Zdá sa, že nálada medzi straníckymi voličmi o migračnej politike Švédska prešla masívnou zmenou. Zatiaľ čo iba 42 % chcelo v roku 2015 menej žiadateľov o azyl, tento počet stúpol na 64 % respondentov podľa posledného prieskumu.

Zdá sa, že aj podporovatelia sociálnych demokratov sú cynickí ohľadom prijímania a udeľovania azylu veľkému počtu ľudí z Blízkeho východu a Afriky. 42 % podporovateľov vládnej strany chce v súčasnosti znížiť počet migrantov v porovnaní s 29 % v roku 2015 .

Nadšenie pre masovú migráciu zostáva silné na druhej strane politického spektra a len 13 percent z tých, ktorí hlasujú za zelenú stranu a ľavicovú stranu, chcú menej žiadateľov o azyl.

Profesor politológie Henrik Ekengren Oscarsson povedal, že debata o migrácii “nadobúda čoraz dôležitejšiu úlohu pri preferenciách ľudovej strany”. Profesor naznačil, že rastúca únava Švédska voči politikám otvorených hraníc je čiastočne spôsobená prijatím reštriktívnejšieho prístupu k masovej migrácii zo strany vlády.

“Skutočnosť, že oficiálnou vládnou politikou je spomaliť tok utečencov, vzhľadom na širokú podporu v parlamente by nemalo byť prekvapujúce, že verejnosť tieto nálady nasleduje,” dodal pre Svenska Dagbladet.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru