Ruský tisk: Musíme se připravit na nejhorší scénář

Co se stalo v noci, má velmi mnohoznačné důsledky. Za prvé, je to vážná rána syrské armádě, uvedl Konstantin Sivkov, doktor vojenských věd, vojenský a politický analytik pro Komsomolskou pravdu.

Upozornil na odpálení obrovského množství zbraní – od 50 do 60 střel na letiště, třebaže je obvyklé použití 10 až 15 raket. Cílem bylo úplné zničení letiště a všech letadla. Uvedl, že na letišti Šajrat byly umístěny 4 perutě, což je významná část bojových letadel Sýrie. Tím mohlo dojít ke zničení téměř třetiny syrských letadel. Podle něj předpoklad, že byla evakuována je nepravděpodobný a je třeba vycházet z toho, že „většina z nich je zničena, což výrazně sníží možnost syrské armády letecky podpořit pozemní síly” (podle dostupných informací bylo zničeno 15 syrských letadel – pozn. red.)

Za druhé. Z geopolitického hlediska Trump nabral tvrdý kurz k vojenské konfrontaci s Ruskem, Čínou a se všemi ostatními zeměmi, které se deklarují jako „osa zla“. To znamená, že riziko vojenského konfliktu ve velkém měřítku se značně zvýšilo.

Za třetí. Přiznejme si Trump již není přátelsky naladěný k Rusku. Podle Sivkova se stává člověkem, který vše přepočítává pouze na peníze, pro kterého lidský život nic nestojí, a je schopen uvrhnout svět do třetí světové války. „Proto se musíme připravit na nejhorší eventualitu,“ varuje Sivkin.

Uvedl, že argumentace Američanů ohledně chemického útoku „je čistá provokace, která byla využita Američany jako důvod k zahájení otevřené války se syrskou vládou”.

„Co to znamená? Že Spojené státy prokázaly odhodlání podniknout přímou vojenskou akci proti Sýrii. To může vést k přímé konfrontaci mezi USA a Ruskem, protože Rusko musí buď uznat vojenskou porážku a odejít ze Sýrie, nebo zapojit se do přímého vojenského konfliktu se Spojenými státy,“ zdůrazňuje Sivkov.

Ale pokud Rusko vstoupí do přímého vojenského konfliktu by mělo být jasné, že úder, podobný tomu, který byl proveden na leteckou základnu syrského letectva, bude použit i na ruské letectvo, upozorňuje vojenský odborník. A tam to rovněž nebude obvyklých 10-12 raket ze zkušeností všech předchozích válek. Na ruskou leteckou základnu, vzhledem k tomu, že je chráněna, zaútočí100-150 střel, které ničí systém ochrany a samotnou základnu, spolu s personálem a letadly, líčí chmurnou vizi Konstantin Sivkov.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru