Trump

Donald Trump už neřídí Spojené státy, tvrdí Anton Krylov

Anton Krylov sa na portáli vzgljad zaoberal postavením a možnosťami amerického prezidenta Donalda Trumpa v USA. Podľa jeho slov Donald Trump priznal plnú kapituláciu a prestáva byť “neposlušným dieťaťom” americkej politiky.

Úder USA na sýrsku leteckú základňu al-Shayrat ukončil pokusy Donalda Trumpa viesť samostatnú politiku. Odo dňa svojej inaugurácie sa takmer 3 mesiace americký prezident snažil zvíťaziť nad protitrumpovskou opozíciou a svoj zápas nezvládol. Donald Trump so svojimi plánmi boja proti terorizmu neuspel a nie je sám.

Dátum 7.4.2017 (v USA 6.4.2017) je potrebné si zapamätať. Nie preto, že USA zaútočili na suverénny štát bez vypovedania vojny a na základe vymyslených dôvodov – toto Američania urobili už viackrát vo svojej histórii a budú to robiť aj v budúcnosti, samozrejme ak budú môcť.

Zapamätajte si tento dátum nie kvôli tomu, že americký útok na sýrsku leteckú základňu priblížil našu planétu k 3. svetovej vojne – dnes nie sú 60 roky a zlikvidovať planétu kvôli ideologickým princípom nikdo nebude.

Zapamätajte si tento dátum kvôli oveľa banálnejšej skutočnosti. Dňa 7.4.2017 je už absolútne jasné, že “krížová výprava” Donalda Trumpa sa skončila neúspechom. Americký prezident zdvihol obe ruky a kľakol si na kolená pred svojími oponentami a oddnes bude robiť to, čo si oni želajú.
Donald Trump so svojím ponímaním zahraničnej politiky USA, ovplyvnenej myšlienkami izolacionalizmu, nezasahovania do vnútorných záležitostí iných štátov, koncentráciou na vývoj v USA kapituloval.

Je ťažké určiť, aké argumenty prinútili amerického prezidenta zaútočiť v Sýrii. Dôvody o údajnom chemickom útoku sýrskych vládnych vojsk sú rovnako trapné a nedôveryhodné, ako svojho času informácie Collina Powella, ktorý sa dušoval, že Saddám Hussejn má k dispozícii zbrane hromadného ničenia. Podľa viacerých analytikov sa možno snaží Donald Trump dokázať, že nie je ovplyvňovaný Ruskom a ani s Rusmi nespolupracuje.

Americký útok na leteckú bázu v al-Shayrah navyše ukazuje, že Američania sú prepojení s teroristami, pretože súbežne s tým, ako americké rakety zničili sýrsku leteckú základňu, zaútočili teroristi na pozície sýrskych vládnych vojsk. Saudská Arábia, Izrael a Turecko už útok voči Asadovi pozitívne ocenili, čo naznačuje ďalší zaujímavý fakt – najmä z pohľadu Izraela. Izrael sa evidentne neobáva, že pádom Asada sa situácia na izraelských hraniciach destabilizuje, pretože sa k nim priblížia členovia ISIS a al-Kaida. To evokuje dojem, ktorý už dávnejšie naznačili viacerí analytici, že vedenie ISIS, al-Kaidy či iných menších teroristických organizácii kontrolujú príslušníci tajných služieb Turecka, Saudskej Arábie, Izraela či USA.

Aktivitou Donalda Trumpa bola prekvapená aj Jennifer Psaki, bývalá známa hovorkyňa z éry Baracka Obamu. Podľa jej slov Donald Trump sa ku kroku útoku na sýrsku vojenskú základňu rozhodol bez konzultácii s Kongresom, nekoordinoval svoje kroky s partnermi a spojencami. Psaki takisto skritizovala Donalda Trumpa za to, že neinformuje dostatočne americkú verejnosť o svojích plánoch.

Momentálne sa objavuje viacero otázok. Má americký prezident diplomatický plán, chápe, aká môže byť reakcia Ruska a Iránu? Chystá sa americký prezident na novú americkú dlhodobejšiu vojenskú pozemnú operáciu? Alebo len mieni pokračovať v leteckých útokoch voči Sýrii bez vypovedania vojny a vždy keď to USA budú potrebovať, spraví sa nejaký ten “útok pod falošnou vlajkou”, aby mali USA dôvod k vojne?

Američania nedokážu poraziť ISIS v Iraku. Ani Kurdi a ani iracká vláda, podporovaní Američanmi nedokážu ISIS zničiť. Ak padne v Sýrii Asad, rovnaký chaos sa zmocní aj Sýrie. Nie je práve toto hlavným cieľom USA? Zničiť a preformátovať celý Blízky východ, aby sa cez nastrčené politické figúrky mohli zmocniť jeho nerastného bohatstva a presadzovať svoje geopolitické záujmy? Nevyhovuje Američanom vojna všetkých proti všetkým, z ktorej by dokázali profitovať ďalších 50 rokov? A nakoniec – ak sú Američania takí citliví, prečo im nevadí Madelaine Albrightová, ktorá otvorene povedala, že smrť tisícov irackých detí stála za to, aby USA zaútočili na Irak?

Ľudia by nemali zabúdať na film Barryho Levinsona “Wag the Dog” (vrtieť psom) s Robertom de Niro v hlavnej úlohe. V tomto takmer prorockom filme sa ukázalo ako kvôli sexuálnemu škandálu americký prezident neváhal vyprovokovať menšiu vojnu, ktorá by prekryla jeho prehrešok. Film sa prekvapujúco dotýka známych udalostí s Monikou Lewinskou či bombardovaním Srbska.

Dnes samozrejme u Donalda Trumpa sexuálny škandál nie je v hre, obviňujú ho však z úzkych kontaktov s Ruskom a takisto sa ukazuje, že Trumpova popularita klesá aj kvôli obrovským stratám irackého civilného obyvateľstva, ktoré v Mosúle hynie pod útokmi amerického vojenského letectva.

Rusko reagovalo zdržanlivo v oficiálnom komuniké. Prezident RF Vladimír Putin považuje americké údery v Sýrii za agresiu proti suverénnemu štátu a narušenie noriem medzinárodného práva na základe vymysleného dôvodu. Sýrska armáda nemá chemické zbrane, zničila všetky svoje zásoby chemických zbraní pod dohľadom komisie OSN. Západ pritom ignoroval použitie chemických zbraní zo strany teroristov v minulosti (Aleppo).

Útok USA na sýrsku leteckú základňu poškodzuje rusko-americké vzťahy, ktoré sú veľmi napäté. Americké aktivity vzdaľujú cieľ spoločného boja proti medzinárodnému terorizmu a takisto kladú prekážky k vytvoreniu medzinárodnej koalície, ktorá by dokázala úspešne proti “terorizmu, ako prejavu medzinárodného zla” (výrok Donalda Trumpa) bojovať.

Ruský prezident Vladimír Putin vidí v útokoch na Sýriu zo strany USA snahy odviesť pozornosť svetovej verejnosti od smrti civilistov v Iraku, ktorí zahynuli kvôli masívnym útokom amerického letectva.

Svet očakáva s napätím reakciu Ruska i ďalšie kroky USA. Jedno je však jasné, Donald Trump už svoje predvolebné sľuby plniť nebude, pretože kapituloval pred protitrumpovskou opozíciou. Ďalšie kroky už nebudú záležať od neho, ale od tých, kto mu rozkazujú

Tu  si môžete pozrieť video zo stránky:

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru