Boris Johnson

Rusové se vysmáli Johnsonově návrhu: Ten pán je mimo realitu!

Britský ministr zahraničí Boris Johnson nabídl Rusku zvolit si „správnou stranu sporu“ a připojit se k západní koalici proti „Islámského státu“. Ministr to napsal v článku pro The Telegraph.

Rusko by mohlo „vstoupit do koalice více než 60 států v boji proti Daeš, aby uchránilo své strategické zájmy v Sýrii a v dlouhodobém horizontu vytvořilo produktivní vztah k prezidentovi Trumpovi“, uvedl Johnson.

Podle něj by Rusko mělo podpořit vytvoření „skutečné příměří“, ukončit používání chemických zbraní a dosáhnout politického urovnání v Sýrii, aby občané by byli „osvobozeni od tyranie Asada“.

Podle jeho názoru „není pochyb o tom“, že odpovědnost za chemický útok v Idlibu leží na syrských vládních sila. Útok byl podle něj proveden „dvěma syrskými letadly startujícími z letecké základny, kde jsou uloženy chemické zbraně,“ napsal Johnson.

„Britští vědci analyzovali vzorky odebrané z obětí útoků, které prokázaly přítomnost sarinu nebo látky podobné sarinu,“ tvrdil.

Zároveň ministr ujistil, že „Západ nakonec pomůže při obnově země“. Ovšem s poznámkou, že Spojené státy by mohly udeřit znovu.

Dosud však představitelé USA ani Velké Británie nepředložili žádné důkazy o útoku chemickými zbraněmi syrskou armádou.

Ruští politici se Johnsonomi okamžitě vysmáli.

Ministr zahraničních věcí Velké Británie „ztratil kontakt s realitou“, když vyzývá Ruskou federaci, aby přistoupila „k boji proti“ teroristické skupině „Islámský stát“, vzhledem k tomu, že Rusko je jedinou nebo jednou z mála skutečně bojujících proti terorismu v Sýrii, reagoval šéf mezinárodního výboru Rady federace Konstantin Kosačev.

„Zdá se, že Britové mu nedávají svodky ze Sýrie Jinak by věděl, že Rusko je jedinou nebo jednou z mála zemí na světě, která ve skutečnosti pomáhá zemi vyrovnat se s teroristickou metlou,“ řekl Kosačev.

Nebo zprávy má, ale ignoruje je, dovodil senátor. „Je to hezké žít v iluzi, že vaše země je ve „spravné koalici“ a jak na ní závisí osud světa,“ dodal ironicky politik.

Ještě stručnější byl předseda zahraničního výboru ruské Dumy Alexej Puškov. „Johnson nemůže najít svou vlastní politickou tvář: vyžaduje nové sankce, aby nás vvyzýval ke vstupu do západní koalice. Účes nalezl, ale tvář už ne,“ napsal na svém mikroblogu na Twitteru.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru