Sankce proti Rusku jsou neefektivní, uvedli v OSN

Mezinárodní sankce vůči Rusku jsou neefektivní, země se dokázala úspěšně přizpůsobit k situaci, domnívá se zvláštní zpravodaj OSN pro otázky negativních dopadů jednostranných donucovacích opatření na naplňování lidských práv Idriss Džazárí.

„Opět vyšlo najevo, že jednostranné sankce jsou neefektivní pro dosažení stanovených cílů a způsobují újmu nevinným lidem,” řekl Džazárí.

Zvláštní zpravodaj připomněl, že opatření vůči Rusku byla přijata na pozadí propadu cen ropy, proto čistý dopad sankcí nelze s přesností určit.

„Nicméně (zvláštní zpravodaj — pozn. red.) dospěl k závěru, že se Rusko úspěšně přizpůsobilo k situaci a obyvatelstvo země se smířilo s obtížemi způsobenými sankcemi,” stojí v tiskové zprávě uveřejněné Úřadem Vysokého komisaře OSN pro lidská práva po Džazárího oficiální návštěvě Ruska.

Podle něj se „Rusku podařilo restrukturalizovat svou ekonomiku takovým způsobem, že dokázalo snížit dopad sankcí na obyvatelstvo, nebo se ho zcela vyhnout.” Nicméně i Rusko musí čelit nákladům v souvislosti s odvetnými sankcemi vůči řadě zemí, uvedl Džazárí.

Rovněž vyzval ke zrušení sankcí proti ruským voleným zastupitelům a poskytnout jim imunitu.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru