Uprchlíci

V Německu má více než 250 tisíc Syřanů právo na sloučení rodiny

Sýrčania, ktorým bol udelený azyl v Nemecku, majú povolené presídliť do krajiny svojich rodinných príslušníkov. V súčasnej dobe má asi 267 tisíc ľudí toto právo na zlúčenie rodiny.

Takmer 268-tisíc Sýrčanov sa v Nemecku dostalo počas rokov 2015 a 2016 do programu pre ochranu utečencov, a tým získali právo na zlúčenie rodiny. To je záver, ku ktorému dospela nemecká vláda v dokumente zaoberajúcom sa dôsledkami prílivu utečencov, informoval nemecký denník Bild v stredu.

Koľko z nich skutočne už podalo žiadosť o zlúčenie rodiny, alebo dokonca úspešne presídlilo svoju rodinu do krajiny, hovorca Spolkového úradu pre migráciu a utečencov (BAMF) nevedel povedať. V prípade niektorých utečencov však mohlo dôjsť k uplynutiu dvojročnej lehoty, počas ktorej bolo možné takúto žiadosť podať.

Ak žiadateľ o azyl získa štatút utečenca, začne sa trojmesačná lehota na žiadosť o víza na účelom zlúčenia rodiny. Úrad odhaduje, že každý Sýrčan do Nemecka priviedol v priemere jedného rodinného príslušníka. To znamená, že počet Sýrčanov v Nemecku sa minimálne zdvojnásobil.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru