Co se opravdu stane, když si pukáte klouby? A je to bezpečné?

Na tomto světě jsou dva druhy lidí: Ti, kteří si pukají klouby a kostičkami na rukou a pak ti, kteří tento zvuk, když to dělá někdo druhý, nadevše nesnášejí.

Pokud patříte do první skupiny, pak jste už určitě od rodiny či známých slyšeli, jaké je to špatné a jak si tím škodíte.

Možná jste se už nad tím párkrát zamysleli také sami, to vám však nezabránilo, abyste v pukání kloubů dále pokračovali.

Po celých těch letech debaty o tom, zda je to zdravé nebo ne, máme pro vás konečně vědeckou odpověď.

Co se opravdu stane, když si pukáte klouby

Postupně jak stárnete, vaše tělo se mění.

Zřejmě jste si všimli, že vaše svaly časem ochabují, klouby začnou pobolívat nebo začnete slyšet různé pukavé či křupavé zvuky, když jdete dolů po schodech.

Pokud si pukáte klouby na rukách pravidelně, zřejmě se vám líbí ten pocit napnutí v prstech, po čemž následuje samotné prasknutí.

Víte, co se vlastně tehdy stane? Zde následuje vědecké vysvětlení: Při napnutí se o sebe začnou třít v kloubu dvě kostičky, které jsou spojeny pomocí šlach.

Mezi kostičkami se nachází malý prostor, který umožňuje jejich ohýbání.

Při prasknutí se povrchy od sebe oddělí a kostičky odtáhnou. V kloubu dochází ke snížení tlaku.

Co ale způsobuje ten pukavých zvuk?

Uvnitř kloubů se nachází tekutina, která obsahuje plyny jako jsou oxid uhličitý, kyslík a dusík.

Když se v kloubu sníží tlak, uvedené plyny se uvolní. Vzduchová bublinka, která se uvolní, vytvoří ten známý zvuk prasknutí, který slyšíte.

Podle Dr. Boutina, radiologa z Kalifornské univerzity, pukání klouby natahuje vaše klouby a zlepšuje jejich pružnost.

Všimli jste si, že po prasknutí se ohebnost v prstech zlepšila? Stalo se to díky snížení tlaku v kloubech, což umožňuje prstům stát se flexibilnější.

Je pukání klouby pro vás špatné?

Ne! Dr. Greg Kawchuk z Univerzity v Albertě vysvětluje, že lidé to většinou považují za zlozvyk kvůli tomu nechvalně známému pukavému zvuku.

Avšak neexistují žádné důkazy o tom, že pukání klouby může způsobovat záněty nebo artritidu. Studie také ukázaly, že pukání nepřispívá ani k degeneraci kloubů.

Pokud po tomto zjištění nyní chcete zavolat své matce a říct jí, že jste celou dobu měli pravdu, pak nyní je na to vhodný čas!

Mnoho lidí si sice nikdy na ten pukavých zvuk nezvykne, ale vy si alespoň v klidu můžete pukat dále, aniž byste se museli obávat o své zdraví.

(KPa, Alternativnimagazin, Foto: AM)

Přejít nahoru