Macron: Nechci v EU takové země jako jsou Polsko a Maďarsko!

Prezidentský kandidát Emmanuel Macron pokračuje v útocích, a to nejen proti Polsku. „Viktor Orbán, Vladimir Putin a Jarosław Kaczyński, jsou stejní, každý z nich řídí režim, ve kterém dochází k porušování svobody,“ řekl Macron.

Během volebního shromáždění pořádaném v Paříži Emmanuel Macron řekl, že hlasování 7.května bude podle jeho názoru „bojem za republiku a otevřenou, liberální demokracii“.

„Kdo jsou přátelé a spojenci paní Le Penové? Znáte, je. Jsou to pánové Orbán, Kaczyński a Putin. Jejich režimy nejsou otevřené pro demokracii. Jsou to režimy, které porušují svobodu každý den a naše zásady,“ hřímal na shromáždění Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron během celého projevu hovořil o druhém kole voleb, jako o výzvě k boji za svobodu a demokracii. Když dav hvízdal několikrát při vyslovení jména Marine Le Penové, Macron apeloval: „Nehvízdejte, ale poražte ji ve volbách.“

Také často v projevu mluvil o „naději“, kterou on představuje pro Francii před hrozbou z „krajní pravice“, zastoupené Marine Le Penovou.

„Jsme tady spolu. Máme odpovědnost chránit republiku a Francii,“ argumentoval Macron. Politik také požádal voliče, aby jeho soupeřku nesoudili ve hněvu, ale aby hlasovali o jeho osobě.

V rozhovoru pro regionální noviny „Voix du Nord“, Emmanuel Macron řekl, že by požadoval uvalení sankcí na Polsko za „nedostatek respektu k hodnotám Evropské unie.“

„Do tří měsíců po mém zvolení, některá rozhodnutí budou přijata proti Polsku. Říkám to s plnou odpovědností. Nemůžeme tolerovat skutečnost, že země, která je v Evropské unii, má rozdíly v nákladech na pracovní sílu v rozporu se všemi zásadami EU, neexistuje žádný respekt k hodnotám Evropské unie – řekl Macron.

„Chci, aby sankce byly zavedeny v otázkách týkajících se práv a hodnot Evropské unie,“ řekl Emmanuel Macron.

Macron rovněž zdůraznil, že nechce Evropu, v níž se některé země chovají jako Polsko nebo Maďarsko.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru