Hillary Clinton

Clintonová: Prohrála jsem kvůli ruskému WikiLeaks a šéfovi FBI!

Hillary Clintonová tvrdí, že dopis šéfa FBI Jamese Comeye z 28. října a „ruský WikiLeaks“ vyzvaly pochybnosti v myslích lidí, kteří byli nakloněni pro ni hlasovat, ale nakonec se báli.

Bývalá prezidentská kandidátka také na CNN řekla, že v případě, že by volby proběhly 27. října, stala by se prezidentkou.

Hillary Clinton, bývalá kandidátka na prezidenta USA přiznala, že to nebyla dokonalá kampaň, a že takové ani nejsou. „Ale byla jsem na cestě k vítězství, když dopis Jima Comeye dopis z 28. října společně s ruským WikiLeaks vyvolaly pochybnosti v myslích lidí, kteří byli nakloněni, aby pro mě hlasovali, ale báli se. A důkazy tohoto vměšování jsou, myslím, jasné a přesvědčivé.“

Uvedla, že ona a její tým překonal mnohé během kampaně. „Překonali jsme obrovský proud negativní, falešné analogie, a řadu dalšího. Jak uzavřel Nate Silver, který pro mě nepracuje, a je nezávislý analytik, který je považován za velmi důvěryhodného – kdyby se volby konaly dne 27. října budu váš prezident. Ale ony se nekonaly (27. října). A 28. října se stalo mnoho podezřelých věcí.“

„A zeptejte se sami sebe. Během jedné až dvou hodin po nahrávce Hollywood Access, bylo zveřejněno, že WikiLeaks publikoval Ruskem ukradené emaily Johna Podesty. Jaká náhoda.Myslím, že je prostě nemožné si něco takového vymyslet. Dělali jsme chyby? Samozřejmě. Dopustila jsem se chyb? Ach můj bože, to ano. Četli jste mou zpověď i prosbu o odpuštění,“ uvedla Hillary Clintonová.

„Ale důvod, proč jsem přesvědčena, že jsme prohráli, zbylo vměšování, ke kterým došlo v posledních deseti dnech. A myslím, že víte, že jsem byla ve vedení na začátku hlasování. Měla jsem silnou pozici nejen podle našich průzkumů a analýzy dat, ale také v souladu s dotazy u volebních uren po celé zemi, pokud jde nejen o nutné hlasy, ale i hlasy voličů,“ dokončila bývalá ministryně zahraničí svoji labutí píseň.

Ovšem ani slovo o tom, že spoulu s vedením demokratické strany intrikovala proti stranickému kolegovi Bernie Sandersovi. Že si „pracovně mailovala“ na soukromé poště a porušovala zákon. Že vedla agresivní válečnou rétoriku proti Rusku, z čehož udělala ústřední bod své kampaně a poněkud zapomněla na samotné Američany s jejich denodenními starostmi. Že měla sponzory své podivné rodinné nadace z řad diktátorů arabského světa, že utajovala jedná s bankéři na Wall Street atd..

Její výpověď na CNN má hodně daleko k sebereflexi a reálné analýze vlastních chyb.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru