Babiš odmítá odstoupit a požaduje od Sobotky garanci o koaliční smlouvě

Český vicepremiér a minister financií Andrej Babiš (ANO), ktorý mal byť podľa návrhu premiéra Bohuslava Sobotku k dnešnému dňu odvolaný z funkcie, odmieta dobrovoľne odstúpiť s tým, že na to nie je dôvod. Žiada od Sobotku garancie, že koaličná zmluva naďalej platí a že premiér bude akceptovať prípadný návrh hnutia ANO na nového ministra financií.

Český minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD) dnes zrušil svoju cestu do Číny, kam mal sprevádzať prezidenta Miloša Zemana, zdôvodnil to súčasnou politickou krízou v Česku. Svoju účasť v delegácii zvažujú aj minister zdravotníctva Miloslav Ludvík a minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek (obaja ČSSD), uviedla spravodajská stanica Českej televízie ČT 24.

Babiš v rozhovore pre denník Právo povedal: “Dobrovoľne neodídem. Všetko som vysvetlil, pán premiér sa správa veľmi nekorektne.” Súčasne však odsúdil Zemanove správanie sa k Sobotkovi na tlačovom brífingu vo štvrtok. “Bolo to trápne, pán prezident to podľa mňa prehnal, nemal to robiť.”

Prezident Zeman dnes začal v Liberci trojdňovú návštevu Libereckého kraja. V meste ho čakalo zopár jeho odporcov s transparentmi vyzývajúcimi na odvolanie Babiša. Po tejto návšteve odcestuje do Číny a o návrhu na odvolanie Babiša chce rozhodnúť až po svojom návrate do ČR 17. mája.

To sa nepozdáva 27 senátorom, ktorí skritizovali prezidenta pre “znevažovanie ústavy” a vyhlásili, že sú pripravení konať. V stredu sa v tejto súvislosti zíde mimoriadne Poslanecká snemovňa.

Podľa servera Novinky.cz sa objavila tretia nahrávka kompromitujúca Babiša. Prvé dve označil za cielenú provokáciu bývalého novinára MF Dnes Marka Přibila, čím potvrdil ich pravosť. Na tretej nahrávke mal v rukách “živý” policajný spis, čím podľa politikov spáchal trestný čin, píšu Novinky.cz. “Vyzerá to, že minister Andrej Babiš zrejme zneužíval v politickom boji nielen svoje médiá, ale i nelegálne získané policajné spisy. Povinnosťou každého občana, a politika dvojnásobne, je obrátiť sa v situácii, keď sa mu do ruky dostane živý spis, na políciu.”

Nedôveru Babišovmu vysvetleniu, že sa stal obeťou provokácie, vyjadril aj predseda Poslaneckej snemovne a podpredseda ČSSD Jan Hamáček. Minister vnútra Chovanec vyhlásil, že “treba, aby orgány činné v trestnom konaní začali ihneď konať. Tu je koniec žartov,” dodal.

Bývalý minister spravodlivosti, europoslanec Jiří Pospíšil považuje “dnes zverejnenú nahrávku za najzávažnejšiu. Ak Andrej Babiš disponoval nezákonnými informáciami z otvoreného policajného spisu, nejde iba o neprijateľné praktiky, ale môže ísť aj o trestný čin,” citovali ho Novinky.cz.

Babiš previedol vo februári svoje médiá (vydavateľstvo MAFRA s MF Dnes, Lidovými novinami, rádiom Impuls a televíziou Óčko) do zvereneckého fondu.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru