Analýza: Evropa je už vystavená terorismu v průměru každý 9. den

Európa, vrátane Spojeného kráľovstva a Ruska, bola v priemere každý 9. deň v roku 2017 vystavená teroristickým útokom alebo pokusmi o útoky, čo ukázala analýza incidentov.

Zo zoznamu incidentov, ku ktorým došlo v tomto roku, vyplýva, že od januára bolo okolo 45 ľudí zabitých a stovky zranených väčšinou islamskými teroristami. Jediným známym incidentom, ktorý nesúvisel s džihádizmom v roku 2017, bol útok na futbalový tím Borussia Dortmund zo strany rusko-nemeckého štátneho príslušníka, ktorý sa snažil profitovať z krátkodobých akcií v spoločnosti.

Útoky a pokusy o útoky sa uskutočnili v Rakúsku, Francúzsku, Spojenom kráľovstve, Belgicku, Taliansku, Rusku, Švédsku, Nórsku a Nemecku. V Turecku sa v roku 2017 vyskytlo ďalších 14 teroristických útokov.

Vzhľadom na najnovší incident v Manchesteri sa predstavuje aj porovnanie, že bezpečnostné služby v Británii, kde žije 65 miliónov obyvateľov, sledujú 3 500 potenciálnych osôb podozrivých z terorizmu alebo osôb predstavujúcich hrozbu, kým Belgicko s počtom obyvateľov len 12 miliónov sleduje až 18 000 potenciálnych džihádistov.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru