Erdogan

Erdogan vyzývá všechny muslimy na pouť do Jeruzaléma

Turecký prezident Erdogan vyhlásil, že Izrael sa správa k Palestínčanom “rasisticky” a “diskriminačne”, a tak vyzval Turkov a iných moslimov, aby navštevovali Jeruzalem “častejšie” na podporu palestínskeho boja za nezávislý štát.

“Jediným riešením” izraelsko-palestínskej otázky je vytvorenie “plne suverénneho a nezávislého palestínskeho štátu s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom podľa línie z roku 1967”, zdôraznil Erdogan podľa agentúry Anadolu v Istanbule na medzinárodnom fóre o Jeruzaleme (Al-Quds). Desaťročné izraelské embargo na pásmo Gazy podľa Erdogana “nepatrí k humanite”.

“Z hľadiska nášho náboženstva a historickej zodpovednosti je pre nás veľmi dôležitý Al-Quds a boj našich palestínskych bratov za práva a spravodlivosť. Budeme pokračovať v úsilí, aby sa Quds stal mestom pokoja,” zdôraznil Erdogan.

Jeruzalem je jednou z kľúčových otázok izraelsko-palestínskeho mierového procesu. Aj Izrael aj Palestína chce mať túto historickú náboženskú kolísku za hlavné mesto. OSN považuje východný Jeruzalem za okupované palestínske územie, ale dúfa, že raz sa Jeruzalem môže stať hlavným mestom pre obidvoch.

Izrael však odmieta rozdelenie mesta a chce ho mať v celosti. Navyše dúfa pritom vo veľké gesto podpory zo strany USA v tom, že prenesie svoje veľvyslanectvo z Tel Avivu do Jeruzalema. Za Palestínčanmi naproti tomu stojí Turecko, ktoré podľa Erdogana bude naďalej podporovať “diplomatické snahy vedené palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom” a vyzýva medzinárodné spoločenstvo na “potrebnú starostlivosť” o otázky týkajúce sa Jeruzalema.

“My, ako moslimovia, by sme mali navštevovať Al-Quds častejšie,” vyzval Erdogan na hromadné púte “stoviek tisíc” moslimov, čo “by bolo najväčšou podporou pre našich bratov tam”. Poznamenal, že iba 26 000 Turkov navštívilo toto sväté mesto v roku 2015 v porovnaní so 600 000 Američanmi či 400 000 Rusmi.

Turecký prezident sa tiež venoval kritike izraelskej snahy obmedziť výzvy moslimov na modlitbu (adhan), najmä v skorých ranných hodinách prostredníctvom reproduktorov: “Ak máte vieru vo vaše náboženstvo, prečo sa bojíte adhanu? Nedovolíme, aby bol adhan zastavený v Al-Quds.”

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru