Nejdříve jásot v EU a nyní překvapení: Co vůbec Macron chce?

Emmanuel Macron, nový francouzský prezident, byl přivítán politiky EU s nadšením, vždyť porazil tu populistickou Marinu Le Penovou, která chtěla rozbít EU.

Nyní, ale dochází k “inventuře” jeho nápadů vůči Evropské unii, které se objevily v jeho volebních projevech, obzvláště bude těžké sladit jeho nápady s německými myšlenkami, existují zde značně rozdílné pohledy.

Požadavky a představy Francouzů o budoucnosti EU jsou pro německou vládu a zástupce ostatních „severských“ států nepředstavitelné. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a německý komisař Günther Oettinger to bagatelizovali: „Nepříjemné, ale je to v „pořádku“, je to teprve krátká doba.“

Macron během volební kampaně volal po hlubokých reformách Evropské unie. Hodně z toho zní povědomě, protože už i bývalý francouzský prezident François Hollande o reformách mluvil. Konkrétně Macron chce společný rozpočet schválený evropským parlamentem a unijními ministry hospodářství a financí.

Myšlenkou je, že rozpočet by byl asymetrický, pro jednotlivé země eurozóny velmi relevantní a ekonomické šoky by mohly být zmírněny. To by mohlo být dosaženo prostřednictvím investic do krizových míst nebo jak požaduje nový francouzský prezident společně do nezaměstnanosti v EU.

„Chci iniciovat finanční investice v eurech ve větším měřítku. Rozpočet by měl být mnohem více proinvestiční než dříve. Více používat euro dluhopisy,“ má ve volebním manifestu Macron.

V neposlední řadě, už jako ministr hospodářství Hollandovy vlády prosazoval sdružování státního dluhu ze strany euro-dluhopisů.

„Negativní postoj spolkové vlády k euro-dluhopisům stále trvá,“ reagoval vládní mluvčí Steffen Seibert.

S plány současné spolkové vlády, alespoň v Unii, je těžké sladit Macronovy nápady. I když německý ministr financí Wolfgang Schäuble (CDU) už ale dříve prokázal svoji otevřenost k vytvoření samostatného rozpočtu eurozóny, který je financován podílem daně nebo daněmi z příjmů z přidané hodnoty ze zemí eurozóny

„Německo-francouzská spolupráce by neměla být jenom diktátem Berlína,“ dodal Oettinger,“ jedná se o společné řešení. To vyžaduje ochotu ke kompromisu a to i se spolkovou vládou.“

Místopředseda Evropského parlamentu Alexander Graf Lambsdorff, politik FDP, řekl, že teď je to úkol všech demokratů a všech partnerů Francie pomoci Macronovi, aby jeho prezidentství bylo úspěšné.

„Měli bychom vést jednání o reformě eurozóny bez předsudků,“ řekl Lambsdorff.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru