Viktor Orbán

Evropský parlament navrhuje spustit právní konání vůči Maďarsku

Európsky parlament (EP) prijal dnes uznesenie, ktoré z dôvodu systematického ohrozovania právneho štátu navrhuje spustiť voči Maďarsku proces právneho konania podľa článku č. 7 Lisabonskej zmluvy. Jeho výsledkom môžu byť rôzne sankcie vrátane pozastavenia hlasovacieho práva v EÚ, informovala agentúra APA.

Návrh uznesenia predloženého frakciou sociálnych demokratov a socialistov (SPE), Alianciou liberálov a demokratov za Európu (ALDE), zelenými a ľavicou podporila aj časť Európskej ľudovej strany (EPP), ktorej členom je i strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána.

Za nezáväznú rezolúciu hlasovalo celkom 393 poslancov EP, proti ich bolo 221.

Hoci uznesenie má skôr symbolický význam, EP ním môže vyvinúť určitý tlak na maďarského premiéra. Vo veci však v konečnom dôsledku musí jednomyseľne rozhodnúť Rada EÚ, Maďarsko sa v tomto prípade ako dotknutá krajina nepočíta.

Zástupcovia EPP chceli pôvodne počkať na preskúmanie situácie zo strany Európskej komisie. V tom prípade by sa článok 7 spustil vtedy, ak by Európska komisia získala jasné dôkazy o systematickom ohrozovaní právneho štátu v Maďarsku, alebo o vážnom porušení zásad a hodnôt EÚ.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru