Švýcarsko prolamuje ledy s Ruskem: Jsme nezávislí na EU!

Delegace švýcarské Národní rady navštívila ekonomickou výstavu v Rusku,a jednala s poslanci riské Státní dumy, uvedla švýcarská televize SRF.

„Je důležité, aby bylo jasné, že Švýcarsko ne ve všem podporuje politiku sankcí EU,“ vysvětlil důvod své návštěvy předseda Národní rady Jürg Stahl. Zdůraznil, že jeho země trvá na nezávislém a nestranném postavení.

Vzhledem k tomu, že Rusko připojilo ukrajinský poloostrov Krym, se stala oficiální návštěva švýcarských politiků v Moskvě vzácností. Nyní však delegace Národní rady, společně s jejím předsedou Jürgem Stahlem udělala krok směrem ke sblížení.

V Rusku jsou stále oblíbené švýcarské stroje, jak ukázala výstava v Moskvě věnovaná kovoprůmyslu, ale Rusko má nyní mnohem méně peněz kvůli nízkým cenám ropy i západním ekonomickým sankcím.

Oliver Moekotte, zástupce ředitele Alfleth Engineeting: Do určité míry jsme ovlivněni sankcemi Evropské unie. Zjistili jsme, že ztratili velké množství zákazníků a objednávek.

SRF: Ale ve finančních transakcích Švýcarsko zachovává s Ruskem zdrženlivost. To platí i pro produkty, které mohou být použity v ruském obranném průmyslu.

Jürg Stahl, prezident švýcarské Národní rady: Věřím, že je důležité, aby bylo jasné, že Švýcarsko nepodporuje ve všem politiku sankcí EU. Jsme nezávislí.

SRF: Po ekonomické výstavě se delegace setkala s předsedou Státní dumy Vjačeslavem Volodinem. Navzdory úsměvům, je zřejmé, že existují rozdíly jako je téma Sýrie. Švýcarsko vyžaduje, aby všichni váleční zločinci, včetně těch, kteří jsou na straně Asadovy vlády, byli postaveni před soud. Rusko navrhuje, aby se bojovalo proti teroristům s Asadem. Rusko rovněž pozvalo švýcarské poslance do Sýrie.

Vjačeslav Volodin, předseda Státní dumy: Byli bychom rádi, kdybyste jeli s námi do Sýrii. Pak budete rozumět tomu, co se tam vlastně děje.

Jürg Stahl: Nemyslím si, že je taková spontánní pozvánka produktivní, ale byl to pokus z jejich strany prezentovat své názory. Nicméně si myslím, že my, jako Švýcarsko, jsme dostatečně silní, abychom hráli v této věci roli při zachování neutrality.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru