Le Penová obvinila Macrona: V hlavní jsou muslimské organizace

Francouzská prezidentská kandidátka Marine Le Penová obvinila v úterý svého soupeře Emmanuela Macrona, že je v rukou tamní muslimské organizace.

Rovněž kritizovala ekonomický program svého rivala, který podle ní vyvolá konflikty mezi jednotlivými vrstvami společnosti.

„Nejsem kandidátkou Národní fronty, ale kandidátkou podporovanou Národním frontou,” konstatovala Le Penová v úvodu relace ve francouzské televizi TF1. Le Penová už v pondělí prohlásila, že na období do druhého kola prezidentských voleb odstoupila z funkce předsedkyně Národní fronty.

Le Penová obvinila Macrona, že “je v rukou” Sdružení muslimských organizací ve Francii (UOIF) a připomněla, jak lídr hnutí Vpřed! obhajoval svého stranického kolegu Mohammeda Saouta. Ten na sociální síti v souvislosti s útokem na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo řekl: „Já nejsem Charlie a nikdy nebudu Charlie.” Macron jej nejprve bránil, ale později ho pod tlakem zbavil stranických funkcí.

„Dnes jsme konfrontováni s kandidáty, kteří nám vysvětlují, že francouzská kultura neexistuje, přičemž jsou v rukou nejnebezpečnějšího společenství jako je UOIF, což je organizace, kterou bych já rozpustila,” citoval Le Monde Le Penovou. Ekonomický program svého soupeře Emmanuela Macrona podrobila tvrdé kritice a označila ho za divokou globalizaci a totální deregulaci. Le Penová tvrdí, že takový program vůči sobě poštve jednotlivé skupiny obyvatelstva a způsobí “bratrovraždy”.

Kandidátka FN ve vysílání TF1 prohlásila, že se cítí evropsky a není nepřítelkyní Evropy, představuje si ji ale jinak než Evropskou unii. Je pro Evropu založenou na svobodně uzavřených dohodách mezi státy. V oblasti mezinárodní politiky prohlásila, že v případě zvolení do prezidentského úřadu by nebyla podvolena nikomu, a vyjádřila se za umírněné vztahy s USA, Spojeným královstvím i Ruskem.

Rovněž vyjádřila pochopení pro rozhodnutí neúspěšného levicového prezidentského kandidáta a lídra strany Jeana-Luca Mélenchona, který odmítl podpořit Macrona ve druhém kole voleb. Le Penová prohlásila, že si neumí představit, že lidé, kteří volili “nepoddajnou Francii”, by nyní šli volit Macronovu “poddajnou Francii.”

Druhé kolo francouzských prezidentských voleb bude 7. května. Průzkumy do role favorita staví Macrona.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru