Mayová má za to, že Brusel dluží Velké Británii miliardy liber

Britská premiérka Theresa Mayová zastává názor, že Brusel má zaplatit Velké Británii „miliardy liber“ za akcie v Evropské investiční bance, píše list The Telegraph.

Podle Mayové má Velká Británie finanční práva, jež mají být zohledněna stejně jako závazky podle jednání o brexitu. „Hodně se mluví o závazcích Spojeného království nebo o tom, jaká můžeme mít práva s ohledem na částky vyplacené v minulosti. Dáváme jasně na srozuměnou, že nezapomeneme ani na práva, ani na povinnosti,” sdělila Mayová v interview pro The Telegraph.

Britská premiérka připomněla, že se Velká Británie účastní několika velkých společných s EU finančních a investičních projektů. Proto má nárok na svůj podíl na konečném „výsledku.” „Existuje investiční banka, investiční fond, také další sféry. Jak víte, bude to závažnou součástí jednání,” uzavřela Mayová.

List píše, že britská premiérka poprvé vyslovila záměr ohledně zachování podílu v Evropské investiční bance. Vládní zdroje Království sdělily listu, že se podíl Velké Británie v této bance odhaduje na přibližně 10 miliard eur.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru