V Číně zmizelo nebo bylo zabito několik „špionů“ CIA

Čína zabila několik agentů CIA. USA mluví o nejzávažnějším takovém incidentu za posledních několik desetiletí. Kdo stojí za celou akcí, zatím není jasné.

Čína zabila řadu agentů americké Ústřední zpravodajské agentury mezi lety 2010 a 2012. Celkem 18 až 20 zpravodajských agentů bylo zatčeno nebo zabito, píše New York Times s odvoláním na současné i bývalé zaměstnance americké vlády. Je stále nejasné, proč byl informátorská síť rozbita.

Vyšetřovatelé mluví o špionovi v řadách CIA, tzv. krtkovi nebo o hackerských útocích na komunikační systém zahraniční rozvědky CIA. Pokud by to bylo potvrzené, tak by šlo o nejvážnější takový incident za posledních několik desetiletí. CIA se ke zprávě zatím nevyjádřila.

Podle New York Times se podařilo CIA poprvé až v roce 2010 získat kvalitní informace o čínské vládě. Ale na začátku roku 2011 zmizel první informátor. Služby FBI a CIA začaly kontrolovat agenty v Číně a zjistily zmizení dalších agentů. Stopy vedly k bývalému zaměstnanci CIA, ale nebylo dost důkazů k jeho obvinění a zatčení.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru