Média usvědčila Porošenka ze lži o bezvízovém styku

Prohlášení ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, že bezvízový styk s Evropskou unií umožní občanům země navštívit desítky zemí Asie a Latinské Ameriky, neodpovídá skutečnosti, píše list Evropějskaja pravda.

Ukrajinský prezident tvrdil, že po zrušení víz s EU Ukrajinci budou schopni volně cestovat do 35 zemí mimo Evropu. Nicméně dohoda o bezvízovém styku mezi EU a latinskoamerickými a asijskými státy nepředpokládá automatické zrušení víz pro třetí země včetně Ukrajiny, stojí v článku.

Další lež je podle listu Porošenkovo prohlášení o tom, že mezi Kyjevem a EU se po zavedení bezvízového režimu otevírají čtyři svobody. „Podle všeobecně přijímané terminologie čtvrtou svobodu představuje volný pohyb pracovní síly. O jejím zavedení ale zatím EU s Ukrajinou ani nevyjednává,” vysvětluje list.

Dříve ukrajinský prezident několikrát prohlašoval, že od určitého období dojde ke zrušení vízové povinnosti, avšak datum této události se několikrát přesouvalo. Například v roce 2014 prohlásil, že se jedná o otázku 3-4 měsíců. Pak Porošenko sliboval bezvízový styk v květnu 2015 a po celý rok 2016 tvrdil, že k tomu dojde „v nejbližší době” nebo za „několik týdnů.” Na konci října minulého roku dokonce určil přesné datum zrušení víz s EU — 24. listopad. Jeho předpovědi se však nenaplnily.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru