EU

Medvedčuk: Dohoda o asociaci s EU je nevýhodná a otrocká

Líder hnutia Ukrajinská voľba – právo národu, zástupca Kyjeva v humanitárnej podskupine pre Donbas Viktor Medvedčuk oznámil, že dohoda o asociácii s Európskou úniou zapríčinila to, že sa ukrajinskí výrobcovia tovaru dostali do nevýhodnej situácie.

“Ukrajinskí výrobcovia tovaru sa stali rukojemníkmi očividne nevýhodnej, otvorene otrockej dohody o asociácii s EÚ, ktorú podpísali európski reformátori v roku 2014.

Výsledok na seba nenechal dlho čakať: ukázalo sa, že široko spopularizovaná zóna voľného obchodu s EÚ, ktorá začala platiť 1. januára 2016 je pre Ukrajinu zónou podvodu a diskriminácie,” cituje Medvedčuka stránka hnutia, ktoré vedie.

Ako príklad uviedol údaje o tom, že v rokoch 2016 a 2017 podľa mnohých stanovísk ukrajinskí vývozcovia vyčerpali objem bezcolných dodávok už počas prvých januárových týždňov.

“Aj keď definitívne rozhodnutie padne v Európskom parlamente až za niekoľko týždňov, je už teraz evidentné, že expanzia na trh EÚ prisľúbená európskymi integrátormi je nenávratne a definitívne nepodarená,” uzavrel ukrajinský politik.

Už skôr bolo známe, že Európska únia chce financovať množstvo projektov, vďaka ktorým majú byť na Ukrajine šírené proeurópske iniciatívy.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru