Merkelová

Merkelová: Evropská unie se již nemůže spoléhat na ostatní!

Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že Evropa již nemůže spoléhat na ostatní a měla by vzít svůj osud do vlastních rukou. A to v souvislosti s propadákem jednání zemí G7 v Itálii.

„Ty časy, kdy jsme mohli spoléhat na ostatní, už odešly. To jsem si uvědomila v posledních několika dnech … My, Evropané, bychom skutečně měli vzít svůj osud do vlastních rukou!“ citoval Merkelovou německý bulvár Bild.

Publikace uvádí, že prohlášení kancléřka udělala po summitu „Velké sedmičky“, který skončil v sobotu, ve vztahu k nové americké administrativě v čele s Donaldem Trumpem, stejně jako k nadcházejícímu Brexitu.

V tomto případě se Merkelová zdůraznila, že s USA a Británií by měl zůstat přátelský vztah, ale klade zvláštní důraz na dobré vztahy s novým prezidentem Francie, Emmanuelem Macronem.

Přesto lze jistou ironií dodat, že nebýt to prohlášení německé kancléřky, kdy se jinak nejen ona ale i další západoevropští politici zaklínají “nerozbornou transatlantickou jednotou”, a řekl by to někdo jiný, tak by si koledovat o pohlavek, že to zní poněkud “separatisticky”.

Lídři summitu G7 v italském městě Taormina se mimo jiné snažili dosáhnout jednoty v boji proti změnám klimatu, ale byli nuceni přiznat porážku z kvůli pozici USA, které odmítly přistoupit ke konsenzu v závěrečném prohlášení ohledně Pařížské dohody. Trump napsal na Twitteru, že bude jednat o klimatu v příštím týdnu.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru