Merkelová a Porošenko se dohodli: V sankcích vůči Rusku je třeba pokračovat

Ukrajinský prezident cez víkend navštívil Nemecko. Angela Merkelová ho v sobotu privítala v kaštieli Meseberg pri Berlíne. Ako uvádzajú nemecké a ukrajinské média, dvaja politici sa zhodli vo viacerých otázkach – vrátane pokračovania sankcií voči Rusku.

Ako uvádza Deutsche Welle, obaja politici si bezproblémovo našli spoločnú reč vo viacerých otázkach a Angelová Merkelová ukrajinskému kolegovi prisľúbila pomoc v riešení konfliktu na Donbase a pritvrdení politiky voči Rusku. Prízvukovala, že po krátkom „prímerí“ počas veľkonočných sviatkov na Donbase zasa došlo k zintenzívneniu bojových operácií. Vo všetkom, samozrejme, obaja politici obvinili „proruských separatistov a Rusko“.

Na tlačovej konferencii v rezidencii federálnej vlády v barokovom kaštieli Mesenberg /Brandenbursko/ znova obvinili Rusko, že nedodržuje Minské dohody a práve v tejto súvislosti obaja sa zhodli, že v sankciách voči Rusku treba pokračovať. Angela Merkelová pre novinárov prezradila, že mieni iniciovať ďalšie kolo rokovaní medzi Nemeckom, Francúzskom, Ukrajinou a Ruskom o riešení konfliktu na Donbase a dodržiavaní Minských dohôd. Ukrajinský prezident prízvukoval, že „treba motivovať Moskvu, aby plnila Minské dohody“.

Deutsche Welle poukazuje na to, že počas summitu G7 /26. – 27. mája/ na Sicílii sa vysokopostavení politici budú zaoberať otázkou Ukrajiny a tejto téme sa budú venovať aj počas stretnutia hláv štátov a vlád vo formáte G20, ktoré sa uskutoční v Hamburgu 7. – 8. júla. Samozrejme, budú diskutovať aj o pokračovaní sankcií voči Rusku.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru