Na internetu koluje video ze zásahu policistů proti Romům

Európske centrum pre práva Rómov (ERRC) dostalo záznam, na ktorom je zásah polície voči Rómom. Tento zásah sa odohral 16. apríla 2017 v Zborove (okres Bardejov). Spomínaný policajný zásah patrí medzi tie naozaj tvrdšie, obuškami sa zaháňali na detí či starých. Policajti boli privolaní, aby vyriešili potýčku medzi Rómami.

Ako celý incident prebiehal? Oficiálna stránka organizácie ERRC cituje svoj zdroj z miesta činu:

“Prvá policajná hliadka prišla medzi 17‐18 hodinou. Po krátkom čase prišli ďalší šiesti policajti v uniforme a ešte dvaja policajti v civile. Malý chlapec bol zranený počas zásahu polície a taktiež pán okolo 40 bol sotený na zem aj napriek tomu, že policajti boli informovaní o jeho problémoch so srdcom zo strany jeho príbuzných. Stará pani, ktorú je možno vidieť na videu a je sotená na zem, trpí taktiež zdravotnými problémami.”

Zdroj, ktorý chce zostať v anonymite taktiež dodal, že tri osoby po skončení zásahu museli byť ošetrené.

„Tri osoby vrátane dieťaťa, osoby so srdcovo‐cievnym ochorením a invalidnej osoby, museli vyhľadať po zásahu lekársku pomoc.“

K zásahu sa pre RTVS vyjadril aj policajný prezident Tibor Gašpar, ten informuje, že celý zásah bude prešetrený.

„Viaceré z tých zákrokov sa mi zdajú zjavne neprimerané. Na môj podnet som video preposlal na policajnú inšpekciu, ktorá okamžite začne konanie, aby sa celý zásah vyšetril,“ povedal Tibor Gašpar.

ERRC taktiež informuje, že autora videa navštívili večer policajti a žiadali ho, aby zábery vymazal, ten to však odmietol.

„Čo som nahral/a sa udialo na verejnom mieste a prečo by som to mal/a vymazať?”, cituje autora videa ERRC.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru