Viktor Orbán: Místo přistěhovalců chceme podporovat vlastní rodiny

Populácia vo svete rastie, ale počet Európanov klesá, preto treba prijať opatrenia. V Európe, ktorá v demografických procesoch prehráva, vznikli dva postoje: jedným je podpora prisťahovalectva a druhým je podpora vlastných rodín, čo je aj postojom stredoeurópskych krajín. Povedal to dnes v Budapešti na druhom Demografickom fóre predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Podľa spravodajského servera portfolio.hu premiér zdôraznil, že po prvej vlne masovej migrácie z roku 2015 určite príde ďalšia, ktorá bude ešte väčšia. “Maďarsko posilní ochranu svojich hraníc. Svoju budúcnosť ochránime iba tak, že ochránime svoju mládež, svoje rodiny,” dodal.

Orbán zdôraznil význam podpory pôrodnosti a posilnenia rodín a pripomenul, že v roku 1980 bolo 10,79 milióna, ale v roku 2017 už iba 9,799 milióna Maďarov, čo je takmer miliónový úbytok.

Maďarská vláda v súčasnosti vynakladá 4,6 percenta hrubého domáceho produktu na podporu rodiny, poznamenal ministerský predseda a dodal, že jeho vláda rozhodla, že rok 2018 bude rokom rodiny.

Podľa slov Orbána vládny kabinet v stredu schválil aj príslušný akčný program rodinnej podpory. Jeho súčasťou je rozšírenie daňového zvýhodnenia pre rodiny s najmenej dvoma deťmi. V dvojdetných rodinách bude mať matka nárok na odpustenie polovice študentskej pôžičky, v prípade troch detí matke odpustia túto pôžičku v plnej výške.

Plánované je aj predĺženie materskej dovolenky o rok v prípade vysokoškolsky vzdelaných matiek a ďalšie motivujúce kroky.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru