Německo zvedne brzy prezidentu Erdoganovi tlak, a to hodně!

Německé orgány poskytly prvním tureckým vojákům a jejich rodiny s diplomatickými pasy status politických uprchlíků.

Turecko bude vnímat krok německé strany zcela určitě jako provokaci, která zvýší beztak napjaté vztahy obou zemí.

Nedávno německé ministerstvo vnitra potvrdilo informace, že obdrželo 262 žádostí od tureckých diplomatů a vojenského personálu o azyl v Německu. Žádosti o azyl byly podány v různých časech po pokusu o převratu v Turecku v červenci 2016.

O žádostech o status uprchlíka ze strany turecké armády oznámily noviny Süddeutsche Zeitung, stejně jako televizní kanály WDR a NDR. Přesné číslo vojáků však nesdělily, uvedla RIA Novosti s odkazem na agenturu France Press.

V noci ze dne 16. července 2016 v Turecku se skupina vojenských rebelů se pokusila o vojenský převrat. Hlavní konflikt se odehrál v Ankaře a Istanbulu. Během něj bylo zabito více než 240 tureckých občanů, více než 2 tisíce lidí bylo zraněno, a samotné povstání bylo potlačeno.

Turecké vedení v čele s prezidentem Recepem Tyyipem Erdoganem několikrát naznačilo, že do puče byl zaagažován i Západ.

V říjnu zástupce ministerstva vnitra Německa Johannes Dimroth řekl, že po pokusu o převrat v Turecku o azyl v Německu požádalo 35 tureckých občanů s diplomatickými pasy. Na konci ledna bylo oznámeno, že podle mediálních zpráv, asi 40 tureckých vojáků, kteří slouží na německých základnách NATO, poslalo německým orgánům žádost o azyl.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru