Polská premiérka Beata Szydlová se pustila do Bruselu

Po poslednom teroristickom útoku v Manchestri sa politici jednotlivých krajín zmohli len na ich obvyklé frázy. Inak to vyzerá v Poľsku.

Po útoku v Manchestri si servítku pred ústa nedával večný kritik Európskej únie, maďarský premiér Viktor Orbán. Zdá sa, že Maďarsko bude mať v boji proti kvótam a migrantom nového spojenca – Poľsko.

Ihned po útoku v Manchestri predseda poľskej vládnej strany PiS Jaroslaw Kaczynski povedal, že za príliv žiadateľov o azyl v EÚ môže nemecká kancelárka Angela Merkelová, a preto by mala znášať aj dôsledky. Najnovšie sa internetom šíri video z prejavu poľskej premiérky Beaty Szydlovej z poľského Sejmu.

„Nehodláme sa stať súčasťou bláznivého plánu bruselských elít. My chceme pomáhať ľuďom a nie politickým elitám. Mám odvahu sa ich opýtať, kam smerujú. Európa, povstaň, a zbav sa svojej letargie, inak budeš každý deň oplakávať svoje deti. Ak konečne nepochopíte, že dnešné teroristické hrozby sú skutočnosťou, ktorá sa môže kedykoľvek týkať ktoréhokoľvek národa, a neuznáte, že Poľsko má právo sa brániť, staviate sa proti Európe. Proti nám všetkým!“, vyhlásila Szydlová, za čo si vyslúžila veľký potlesk.

“Útok v Manchestri? Je to útok na celú Európu a na našu kultúru či tradície,” zdôraznila Szydlová pred svojimi kolegami.

„Treba si otvorene povedať, že toto je útok na celú Európu, na našu kultúru, na naše tradície. A prečo ja o tom vlastne hovorím? To je dobrá otázka! Pretože všetci v tejto miestnosti si na túto otázku musíme odpovedať. Ale to isté musia urobiť všetci Európania: Chceme politikov, ktorí nám hovoria, aby sme si zvykali na teroristické útoky a ktorí označujú teroristické útoky za ,,incidenty‘? Alebo chceme politikov, ktorí vidia nebezpečenstvo a chcú s ním bojovať?“

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru