Prezident Kiska: Volby se staly hrou o přežití demokratického světa

Prezident Andrej Kiska si myslí, že spoločné hodnoty sú našou najsilnejšou zbraňou proti nepriateľom.

Slovenský prezident Andrej Kiska vo svojom dnešnom prejave na bezpečnostnej konferencii GLOBSEC 2017, ktorá sa koná v Bratislave, zdôraznil tri skutočnosti, ktoré v ňom vyvolávajú v súčasnosti obavy – skutočná demokratickosť inštitúcií Západu, zasahovanie nepriateľov do našich záležitostí a voľby, ktoré sa stali hrou o prežitie demokratického osudu.

“Po prvé, v poslednej dobe bojujeme o to, aby inštitúcie Západu – či už NATO alebo EÚ – sa udržali ako spoločenstvo demokratických krajín založených na spoločných hodnotách. Po druhé, dovolili sme nepriateľom slobodného sveta, aby príliš zasahovali do našich záležitostí. Po tretie voľby sú hrou o prežitie nášho demokratického sveta,” konštatoval prezident vo svojom prejave.

Kiska si myslí, že spoločné hodnoty sú našou najsilnejšou zbraňou proti nepriateľom. Sú dôvodom, prečo dokážeme konať globálne ako obhajcovia ľudských práv a rešpektovať dôstojnosť každej ľudskej bytosti.

Podľa jeho slov nie je potrebné hrať “ruskú ruletu” o zánik NATO, EÚ alebo celej západnej civilizácie zakaždým, keď ľudia uplatňujú svoju slobodu hlasovať. “Momentálne je našou úlohou ako politických lídrov, aby sa naše voľby stali opäť nudnými. Vážne by sme mali urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme upokojili volebné súboje, nie súboje o prežitie nášho demokratického sveta,” vyhlásil. Výsledky volieb v Holandsku, Rakúsku či Francúzsku podľa neho ukázali, že sa môžeme spoliehať na voličov, keď lídri prejavia odhodlanie nájsť riešenia a politickú odvahu brániť spoločné zásady a hodnoty.

Vo svojom prejave neopomenul ani summit NATO, ktorý sa konal vo štvrtok (25. 5.) v Bruseli, na ktorom sa nový americký prezident Donald Trump zúčastnil po prvý raz. “Buďme úprimní, mnohí z nás sa obávali, čo možno očakávať. Našťastie, náš transatlantický vzťah je taký silný, ako vždy. Držíme spolu, kryjeme sa navzájom. Aliancia zostáva základom našej bezpečnosti. Navyše máme nového spojenca — Čiernu horu,” konštatoval.

Podľa neho ľudia potrebujú žiť bez strachu. Akékoľvek prostriedky, ktoré budú vynaložené na obranu, nebudú nikdy dostatočné. “Aby sme sa cítili bezpečne, potrebujeme získať dôveru v našu spoločnú vôľu. Nemali by sme mať vôbec pochybnosti o tom, či si pomôžeme. Toto by malo byť jasným odkazom lídrov Aliancie pre všetkých tých, kto by nás rád testoval,” uzavrel.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru